Animirani "Diznijev" film "Tri praseta" nastao prije 90 godina

Ilijana Božić
Animirani "Diznijev" film "Tri praseta" nastao prije 90 godina

BANjALUKA - Priča o marljivosti, odgovornosti i odrastanju sadržana u bajci "Tri praseta" postala je jedna od najpopularnijih zahvaljujući animiranom crtanom filmu Volta Diznija koji je prvi put prikazan prije 90 godina.

Prva izdanja ove bajke vode porijeklo iz davnog 18. vijeka, ali vjeruje se da je priča mnogo starija. Glavni protagonisti su trojica braće, odnosno tri praseta koja imaju istog neprijatelja, vuka koji hoće da ih pojede. Animirani film o tri praseta, pod nazivom "Tri mala praseta" napravio je veliki uspjeh i stekao popularnost, a osvojio je i "Oskara" za najbolji kratki animirani film.

U crtanom filmu majka svinja poslala je svoja tri praseta u svijet da žive sami. Budući da je najstarije prase bilo svjesno da i njemu i braći prijeti opasnost od vuka koji hoće da ih pojede, odnosno od nevolja i opasnosti života, upozoravalo je svoju braću da budu oprezni. Međutim, srednje i najmlađe prase nisu slušali starijeg brata, bili su lijeni i vrijeme su provodili u igri.

Tako je najmlađe prase sebi napravilo kuću od slame, a srednje prase od grančica. Najstariji brat je bio najvredniji, volio je da radi i gledao je u budućnost. Napravio je kuću od cigli.

Dok su se mlađa braća igrala ne razmišljajući ni o čemu, stariji brat je vrijedno radio. Kada je vuk krenuo u svoj pohod, prvo je svratio kod najmlađeg praseta, oduvao je njegovu kuću, a najmlađe prase je pobjeglo kod srednjeg brata, u kuću od grančica. Međutim, vuk je lako oduvao i kuću od grančica jer nije bila dovoljno stabilna i nije mogla da spase braću od vukovog zlog nauma. Braća su bježeći od vuka sklonište pronašla kod najstarijeg praseta. Tu je vuk naišao na nenadane prepreke.

Kuću najstarijeg brata nije bilo lako oduvati jer je bila čvrsto sagrađena. Tri praseta su se udružila te mudrošću otjerala vuka i spasila se. Vuk na kraju ostaje živ, ali poučen važnom lekcijom, kao i prva dva praseta koja su naučila da se lijenost ne isplati.

Ako bolje pogledamo, bajka i crtani film "Tri praseta" mališane, ali i one starije uči odgovornosti, mudrosti i tome da treba da budu vrijedni odmalena, da rade i sebi obezbijede sigurnost. "Tri praseta" su i priča o odrastanju jer vidimo da najmlađe prase uživa samo dok se igra, ne može da razmišlja ni o čemu drugom do o tome da je sitog stomaka i da se igra. Srednje prase gradi malo sigurniju kuću, ali i ono voli prvenstveno da se igra. Oni su djeca u fazi razvoja u kojoj ne mogu da percipiraju stvarnost i opasnosti, ne plaše se ničega, dok najstariji brat jedini razmišlja o budućnosti, odgovoran je i želi da se zaštiti od vuka koji je zapravo simbol života ispunjenog opasnostima i nevoljama s kojima se svaki čovjek bori. Najstarije prase je vrijedno, voli da radi i shvata da mora sagraditi svoj svijet tako da u njemu bude zaštićeno.      

Upravo kroz avanture tri praseta uviđamo proces čovjekovog odrastanja tokom kojeg se susrećemo s brojnim i različitim opasnostima i uviđamo kako stvaramo odbrambene mehanizme koje kasnije nadograđujemo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana