“Aftersun” najbolji film prema ocjenama kritičara na “Metakritiku”

Priredila: Milanka Mitrić/agencije
“Aftersun” najbolji film prema ocjenama kritičara na “Metakritiku”

BANjALUKA - Film “Aftersun”, koji režirala Šarlot Vels prema svom scenariju, prema izboru kritičara i prema podacima na sajtu “Metakritik” izabran je za najbolje ostvarenje u 2022. godini.

U ovoj drami glume Pol Meskal, Frenki Korio i Selija Rovlson-Hal, a film prati priču o odnosu oca i kćerke, prikazanu kroz jedno zajedničko ljetovanje i nekoliko sjećanja.

- Radnja filma prati emotivno i nostalgično putovanje djevojke Sofi koja se prisjeća ljetovanja sa svojim ocem kada je imala 11 godina. Tridesetogodišnji otac Kalum prolazi kroz težak period, noseći se istovremeno s odrastanjem i bitnim godinama svoje kćerke koju ne viđa često - zabilježeno je o ovom filmu.

Film je u Sjedinjenim Američkim Državama objavljen 21. oktobra prošle godine, a u Velikoj Britaniji 18. novembra.

- Prema kritičarima, to je rijedak film koji ostaje u vašim mislima i nakon posljednjeg kadra - naznačeno je na “Metakritiku” o ovom ostvarenju.

Prema kritičaru “Gardijana”, film govori o ljubavi i gubitku i ispričan je na takav način da sve djeluje kao slučajnost, ali nije, jer režiserka je dobro znala šta radi sa svojim načinom predstavljanja ove priče. S jedne strane stoji otac, kome je odmor bijeg od sopstvenih demona, a sa druge kćerka, u osjetljivom periodu života, u kojem nije mogla da potpuno razumije sve što se dešava. Razumijevanje stiče u kasnijem životnom periodu, koji je prikazan kroz scene u kojima odrasla Sofi pregleda stare fotografije i snimke, kojima je zabilježen veći dio putovanja s ocem.

- Film je konstruisan kao lično prisjećanje, filtrirano kroz izmaglicu sjećanja odrasle Sofi. Tenzija između činjenica i fikcije, između snimljenog i onoga što je sjećanje, privlači gledaoca u duboku dramu, čineći da se zapita oko svakog kadra, kao da traži tračke skrivene istine koja ostaje neuhvatljiva - bilježi kritičar Mark Kermode.

“Njujork tajms” bilježi da je ovo zapanjujući i srceparajući film, dok “Skrin dejli” ističe da je Šarlot Vels jedan od novih filmskih glasova u Velikoj Britaniji koji najviše obećava.

Film je na “Metakritiku” zabilježio ocjenu 95/100, uz pozitivne kritike, a kritičari su posebno hvalili glumca Pola Meskala za njegovu izvedbu.

TOP 10

1. Aftersun

2. Tar

3. No Bears

4. All the Beauty and the Bloodshed

5. The Worst Person on the World

6. Hit the Road

7. Great Freedom

8. Mr. Bachmann and His Class

9. The Quiet Gril  

10. Return to Seoul

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana