Zvono za uzbunu

Vedrana Kulaga Simić

Banjalučka poslovna zona “Incel” već duže vrijeme je pod posebnom lupom nadležnih gradskih i republičkih službi te brojnih stanovnika nakon što su se pojavile informacije o prisustvu opasnog ulja na tom području i posljedicama do kojih može da dovede.

Situacija je dodatno zakomplikovana nakon što su radnici jedne firme u tom kompleksu dobili rezultate vanrednog ljekarskog pregleda u kojem je potvrđeno da u krvi imaju određenih teških metala daleko iznad granice koja je postavljena kao dozvoljena.

Iako se to ne treba miješati sa slučajem kancerogenog ulja - piralen koji je podigao na noge Banjaluku i dobar dio Republike Srpske, ni pod tačkom razno ne treba posljednje medicinske analize ostaviti po strani jer se tu radi o ljudskim životima.

Svaki pedalj “Incela” mora biti detaljno pregledan. Ništa ne smije biti izostavljeno jer za sada imamo samo, javno, podatke o zdravstvenom stanju radnika iz jedne firme koja posluje na tom području, ali su oni sasvim dovoljni da se shvati ozbiljnost situacije.

Nadležne službe su na terenu i tamo treba da ostanu dok se cijeli slučaj ne privede kraju, sve stavi na papir i utvrdi ko sve na tom i širem dijelu treba da bude sankcionisan zbog opasnosti koje vrebaju nedaleko od centra grada.

Jasno je da nisu pale s neba. Jasno je da bilo dosta propusta koji nisu smjeli da se desi, ali desili su se. Zato sada treba da se nosimo sa posljedicama i damo sve od sebe da se one sasijeku u korijenu prije nego što šteta još pusti svoje korijenje.

Teški metali u krvi terenskih radnika “BC Metala” su sasvim dovoljni da se trgnu i oni koji su, možda, spavali sve do sada. Niko ne smije da se igra zdravljem ljudi, odnosno radnika ma gdje oni radili.

Mnogo posla nadležni još imaju u “Incelu”. Otvoreno je još pitanja u vezi sa stepenom zagađenosti zemljišta na određenim lokacijama, odvoženjem te iste zemlje na druga mjesta u široj gradskoj i prigradskoj zoni, a nalazi krvi radnika su otvorili i novo pitanje od kojeg su mnogi strahovali. Oni su ključni razlog više zbog čega treba utvrditi sve - od A do Š. I podatke do kojih dođu objelodaniti, a ne gurati pod tepih i skrivati u ladicama.

Javnost očekuje istinu. S pravom.

Oči brojnih građana su, sa pravom, uprte ka nadležnim ustanovama od kojih očekuju istinu o tome da li je njihovo zdravlje ugroženo zbog svih mogućih opasnosti koje vrebaju iz zemljišta.

Radnicima koji su “pokupili” teške metale treba pružiti svu potrebnu pomoć, a svi bismo voljeli, i vjerujem da se i nadaju, da su prvi, ali i posljednji kod kojih su utvrđena odstupanja te da se sve to uspješno sanira. Loptica je u rukama nadležnih na mnogim adresama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bol ne jenjava
Bol ne jenjava
Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana