Zvizdićeve opstrukcije

Željka Domazet

Da BiH nije u stanju da se dogovori ni u vezi sa novcem koji joj se nudi iz međunarodnih finansijskih institucija, najbolje pokazuje cijela ujdurma koja se više od godinu igra sa setom zakona o akcizama.

Svi zvaničnici ove zemlje, kako entitetski, tako i oni na nivou BiH jasno su obećali najvišim zvaničnicima u svijetu da će ispuniti uslove, usvojiti povećanje akciza i ovoj zemlji omogućiti da dobije novac za izgradnju poharane i pohabane putne infrastrukture.

Milioni kojima nam se se već odavno maše ispred nosa čekaju da ispune obaveze, ali kako se u ovoj zemlji do date riječi i obećanja drži koliko i do lanjskog snijega, sav taj novac biće usmjeren na drugu stranu, onima koji znaju da ga uzmu.

Da apsurd bude veći, čak i oni koji su ne tako davno zdušno podržavali prijedloge seta zakona o akcizama poput predsjedavajućeg Savjeta ministara Denisa Zvizdića danas su promijenili priču i tvrde da takvi prijedlozi nisu dobri i da im ne mogu dati podršku. Usaglašeni prijedlozi koje je dostavio Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje za Zvizdića odjedanput nisu dobri i već ih danima drži u ladici, dok javnosti iznosi neargumentovane stavove kako ne treba da budu podržani. Uporedo sa tom opstruističkom pričom javnost zamajava tvrdnjama kako ova zemlja nezaustavljivo napreduje na svom evropskom putu i da je pod njegovom dirigentskom palicom uradila više nego ikada ranije.

Slušajući Zvizdića i njegove tvrdnje svi oni koji su napustili BiH poželjeli bi da se vrate u nju i osjete sva ta blagostanja.

Ali Zvizdićevu maglu na svakom koraku demantuje realnost u kojoj ova zemlja ima najlošiju putnu mrežu u odnosu na sve zemlje bivše Jugoslavije i Evrope, a mladost nezaustavljivo bježi u druge zemlje trbuhom za kruhom.

Sasvim je izvjesno da će BiH izgubiti obećana sredstva međunarodnih institucija, narod će se i dalje voziti trošnim putevima, a ova će zemlja svakim danom sve više postajati područje koje će svi zaobilaziti u širokom luku. Uostalom, tako to biva kada se vjeruje "Zvizdićima" i njihovim obećanjima. Neće nas uostalom iznenaditi ako od njega danas-sutra čujemo kako se autoputevi grade, samo se to ne vidi. Uostalom i to je BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
Moć kao droga
Moć kao droga
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana