Zvizdićeve dimne bombe

Željka Domazet

Uz mnoštvo problema koji na direktan ili indirektan način potresaju BiH jedan od najvećih je kriza koju su donijeli ilegalni migranti.

Niko sa sigurnošću ne može reći koliko ilegalnih migranata krstari BiH, jer cifre kojima operišu zvaničnici nikako se ne slažu sa onim što je vidljivo na terenu. Ako zvaničnici u Unsko-sanskom kantonu kažu da ih samo na tom području ima oko tri i po hiljade i da domicilno stanovništvo strahuje da se kreće ulicama, iz Crvenog krsta tvrde da im samo na stanici u Sarajevu podijele više od hiljadu obroka, a iz Operativnog štaba za pitanje migracija da ih je u zemlju od početka godine ušlo oko sedam hiljada, od čega je oko trideset odsto još u BiH, onda je sasvim jasno da neko ne zna da broji.

Da će problema sa ilegalnim migrantima i snalaženjem institucija BiH biti još i više najavljuju i zvaničnici iz Evropske unije, koji ne žele dati novac za adaptaciju objekta “Agrokomerca” u Velikoj Kladuši, jer po njihovom planu izbjeglički kamp u BiH trebalo bi da se gradi negdje u unutrašnjosti, što dalje od granice evropskog bloka. Od čega će BiH adaptirati ovaj objekat koji nerado ustupaju tamošnje vlasti niko ne odgovara.

S druge strane kao da se ove stvari dešavaju negdje drugdje, zvaničnici sa nivoa BiH uglavnom tvrde da valjano upravljaju migrantskom krizom, i po sistemu “vjeruj više mojim riječima nego svojim očima” prvi čovjek Savjeta ministara Denis Zvizdić ne trepnuvši veli da BiH “nastavlja da upravlja migrantskom krizom na jedan vrlo ozbiljan način”. Oni koji se na terenu suočavaju sa problemom jasno kažu da je granica BiH šuplja kao rešeto i da na trideset i pet kilometara nepristupačnog terena može biti raspoređen jedan graničar, kao što trezveno konstatuje prvi čovjek Granične policije Zoran Galić. Onda je jasno da Zvizdić očigledno ne želi da vidi stvari koje su očigledne.

Granična policija već odavno traži sredstva da bi graničari mogli da se obučavaju i spremni odu na granicu da je čuvaju, ali i tu je cijelu stvar zakočio Zvizdić. Naime već sedam mjeseci u njegovoj ladici stoji odluka za odobravanje sredstava za trajan smještaj Agencije za školovanje i stručno usavršavanje kojom je odobreno dodatnih 3,9 miliona maraka za ovaj objekat, ali Zvizdić ne želi da je potpiše. Koje su Zvizdićeve istinske namjere sa migrantima i da li možda od ove zemlje želi napraviti migrantski centar javno ne otkriva, ali je sasvim jasno da se graničari moraju obučiti i da na granicu ne može da se uputi neko sa ulice.

Tvrdi Zvizdić i da u BiH ima dovoljno objekata za smještaj ilegalnih migranata, ali na koje objekte on misli potpuno je nejasno. Ako se ima u vidu činjenica da u Velikoj Kladuši nisu oduševljeni namjerom da se u nekadašnjem gigantu stvara centar za migrante, ako i u Hercegovini nisu oduševljeni što su ih smjestili u Salakovac, za koji nikada nije donesena odluka o njegovoj prenamjeni, onda je sasvim jasno da se zatvaraju oči pred problemima kojih ima više nego što hoće da se prizna. Brojke kojima zvaničnici barataju padaju i pri samoj činjenici da server za registraciju ilegalnih migranata nije u funkciji zbog poplave, tako da će po svemu sudeći u ovu zemlju ilegalni migranti ulaziti još i više a da ih niko nigdje neće moći ni valjano evidentirati.

Ako se svemu doda najava Evropske unije da će hermetički zatvoriti svoje granice i da migranti neće moći tamo, onda neće biti čudno ako u dogledno vrijeme ovom zemljom počnu upravljati i diktirati situaciju ilegalni migranti, a ne oni koji bacaju prašinu da to čine institucije. No, možda je nekome i bio cilj da tako bude?

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
Moć kao droga
Moć kao droga
Mitomanija
Mitomanija
Sve je bilo uzalud
Sve je bilo uzalud
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana