Zvizdićeva obećanja bez pokrića

Željka Domazet

Stara poslovica “Obećanje ludom radovanje” najbolje se može primijeniti na predsjedavajućem Savjeta ministara BiH Denisu Zvizdiću.

Kada god ga strani i domaći zvaničnici, novinari ili pak parlamentarci kojima je na početku mandata obećavao kule i gradove uspiju upitati da pojasni gdje je BiH sada, on tvrdi da smo na “najubrzanijem putu ka Evropskoj uniji i NATO-u”, integracijama svake moguće vrste i cijeli niz šarenih laža kojima više ne vjeruju ni djeca.

Posljednja posjeta Berlinu i razgovor sa kancelarkom najmoćnije evropske zemlje Angelom Merkel razotkrili su među mnogobrojnim Zvizdićevim obećanjima i ono nemoguće, a to je da će BiH, koja je sastavljena od Republike Srpske, Federacije BiH i Brčko distrikta, do kraja godine dobiti aktivaciju MAP-a, što je praktično “kucanje na vrata” NATO-a.  Zaboravio je Zvizdić da Savjet ministara na čijem je čelu nije nikakva vlada, kako on to pokušava predstaviti po bijelom svijetu, i da bez stava Republike Srpske, njenih institucija i naroda ne može kucati ni na čija, a pogotovo ne na vrata NATO-a. Ako je Republika Srpska jasno rekla da ne želi u NATO, da će u svemu pratiti Srbiju i zastupati neutralnost, onda je sasvim sigurno da je takav stav morao imati u vidu tokom razgovora u Berlinu. Morao je, a očigledno nije.

Po povratku u zemlju, “ozaren” susretom sa Merkelovom, veli da će migrantska kriza biti riješena dok trepneš okom i da vrlo brzo Granična policija dobija ispomoć od drugih bezbjednosnih agencija na nivou BiH, a da nije provjerio da li one to zaista i mogu učiniti. Kao doktor tehničkih nauka i vanredni profesor na sarajevskom Arhitektonskom fakultetu morao bi makar znati kapacitete tih bezbjednosnih struktura na nivou BiH i broj policajaca koji nedostaju Graničnoj policiji BiH. Očigledno je da nešto u tim brojkama ne štima i da je i ovo obećanje olako “ispalio”, a da nije provjerio odnos mogućnosti i potreba.

Za sve što se u ovoj zemlji dešava prebacivao je krivicu na druge i, ne trepnuvši, za migrantsku krizu okrivio Srbiju i Evropsku uniju koje su se, eto, okomile na BiH pa sve što ne valja prebacile u njeno dvorište. Da je Zvizdić kojim slučajem kao arhitekta znao povući liniju, onda bi bilo jasno dokle može ići. Očigledno nije, pa nakon svih njegovih obećanja ova zemlja zapada u još veće probleme koje će, sasvim sigurno, morati rješavati drugačije. Do tada, ne preostaje joj ništa drugo do da istrpi do isteka Zvizdićevog mandata, a poslije će morati da posprema sve što je obećavao bez pokrića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
Moć kao droga
Moć kao droga
Mitomanija
Mitomanija
Sve je bilo uzalud
Sve je bilo uzalud
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana