Žrtve i brojke

Željka Domazet
Žrtve i brojke

Porazna je činjenica da se ni poslije četrnaest godina u BiH ne znaju tačno imena ni prezimena, ni broj žrtava koje su stradale u posljednjem ratu.

Enormna sredstva međunarodne zajednice i budžetskih korisnika u BiH su potrošena na kojekakve komisije, institute i organizacije koje su se bavile ovom problematikom, a da nijedna od njih nije javnosti dala precizan i utemeljen odgovor. Nedopustivo je da još uvijek nijedna državna institucija nema tačne podatke o tome ko, gdje i kada je stradao, što je godinama stvaralo prostor za razne manipulacije.

Zahvaljujući radu Istraživačko-dokumentacionog centra Mirsada Tokače konačno će svi oni koje budu interesovali podaci o broju žrtava proteklog rata moći preko video snimka da dođu do onoga što ih bude interesovalo. Tokača i njegovi istraživači ustanovili su da je u prošlom ratu stradalo 99.000 ljudi od čega su njih 97.000 bili direktne žrtve rata, dok je oko dvije hiljade evidentirano kao žrtve posljedica ratnih sukoba. Očito je da je Tokača svojim projektom za koji nije dobio ni feninga od državnih institucija, svima onima koji su navodno istraživali, bacio rukavicu u lice.

Ovim Tokačinim projektom koji treba da pozdrave svi dobronamjerni, trebalo bi da bude stavljena tačka na mnogobrojne manipulacije brojkama stradalnika kojima je od početka rata, pa sve do danas BiH bila zatrpana.

Kao očit primjer manipulacija i politikantstva Tokača je naveo "slučaj Avde Palića" koji je godinama kao "NN" osoba čekao na identifikaciju i služio za različite političke ucjene Republike Srpske. Nedopustivo je da i Institut za traženje nestalih BiH, od koga se mnogo očekivalo, očigledno radi pod velikim političkim uticajem.

Čudno je takođe da se u dvadeset i prvom vijeku u kome se napredak tehnologije više ne može ni pratiti, proces identifikacija traje po nekoliko godina. Naravno, sve to uz blagoslov politike i onih kojima manipulacije odgovaraju.

Da li će Tokačin projekat koji će objelodaniti početkom novembra u Sarajevu, a kasnije i u drugim gradovima BiH, konačno staviti tačku na višegodišnje manipulacije brojkama i bolom, ostaje da se vidi. Ako toga ne bude, BiH će i dalje ostati teren u kome će svaki politikant moći da maše brojem žrtava kako mu padne na pamet, sve zarad dnevnopolitičkog hira od kojeg ni narod ni oni koje je ratni užas pogodio najdirektnije neće imati nikakve koristi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Odmor naš nasušni
Odmor naš nasušni
Nove oluje
Nove oluje
Vozači, oprez!
Vozači, oprez!
Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana