Žrtva i ugledni građani

Nebojša Tomašević
Žrtva i ugledni građani

Republiku Srpsku ovih dana potresa skandal u čijem je centru žrtva maloljetnica iz Bratunca, a čiji su akteri visoki funkcioneri i ugledni građani - ministar bezbjednosti BiH, zamjenik načelnika opštine Srebrenica, policajci, nastavnici, pa čak i vjerski službenik, koji su osumnjičeni da su djevojčicu seksualno iskorišćavali.

Da stvar bude još gora, djevojčicu je za novac uz prisilu i zlostavljanje, prema izvještaju sačinjenom na osnovu istrage, nudila njena baka. Policija je privela 16 ljudi, saslušala ih, a poslije toga njih 14 tužilaštvo je pustilo na slobodu, a za dvoje zatražila pritvor. Naravno, na pravosudnim organima je da u budućem periodu riješe ovaj slučaj, vide ko je za šta kriv, a ko ne i da procesuiraju i kazne odgovorne.

Ono što je, međutim, zabrinjavajuće i simptomatično u cijeloj ovoj priči i što je mnoge uznemirilo jeste činjenica da su brojni političari i opštinski zvaničnici odmah i bez ikakvih rezultata istrage, počeli da uvlače politiku u ovaj slučaj. Tragediju maloljetnice (treba li reći djeteta), koja je započela kada je imala samo 15 godina, niko i ne spominje.

Nekoliko lokalnih političara odmah je potrčalo pred kamere kako bi se požalili da je policija pretjerala u akciji i da nije bilo potrebe za "spektaklom". Tako potpredsjednik Skupštine opštine Srebrenica Zulfo Salihović reče da je MUP RS-a pravio senzaciju tokom hapšenja zamjenika načelnika Srebrenice Ćamila Durakovića, a načelnik Srebrenice Osman Suljić smatra da je "angažovan neopravdano veliki broj policajaca" pri Durakovićevom hapšenju.

Nisu neki, naravno, izostavili ni to da napomenu da je žrtva (inače Romkinja iz siromašne porodice sa brojnim problemima) "osoba devijantnog ponašanja" koja, eto, izmišlja priče, pa ni da iznesu čitave teorije zavjere iza kojih navodno stoje politički interesi.

Svi se bave politikanstvom i svaljivanjem krivice na policiju i okaljanim ugledom osumnjičenih. Niko ne pominje da je djevojčica pobjegla od kuće u koju ne želi da se vrati, da je nađena predozirana, da se liječila od zadobijenih povreda...

Niko se ne pita ko je kriv i ko je mogao da reaguje i ranije, kako djevojčica ne bi postala žrtva. Niko nije istakao činjenicu da je upropašten jedan mladi život. I niko nije stao u odbranu djeteta, već u odbranu uglednih građana, jer su ugledni. A djevojčica nije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Odmor naš nasušni
Odmor naš nasušni
Nove oluje
Nove oluje
Vozači, oprez!
Vozači, oprez!
Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana