ŽRS, epizoda 101, dan osmi

Sandra Miletić
ŽRS, epizoda 101, dan osmi

Mašinovođe #Željeznica Republike Srpske# ne odustaju od štrajka. Vozovi tako stoje već osmi dan, a milionsku štetu trpe i ŽRS i preduzeća u RS kojima je zbog toga otežano poslovanje.


Radnici u Republici Srpskoj, kao i oni u cijelom svijetu, svakako imaju pravo da traže ono što su pošteno zaradili, imaju naravno i pravo na veću platu, pa i na štrajk. Međutim, svakome ko je imalo upućen u situaciju u ŽRS u kojima su samo ove godine nebrojeno puta dizane razne #bune# jasno je da se ovoga puta baš pretjeralo. Jasno je to ako se u obzir uzme samo nekoliko činjenica.

Prije svega, iako mašinovođe ŽRS imaju srednju stručnu spremu, plaćene su za stepen više i imaju platu veću od 1.000 KM, dok referent sa VSS i najvišim koeficijentom prima oko 930 KM sa toplim obrokom. Prosječna plata u ŽRS iznosi 666 KM, što znači da su mašinovođe daleko bolje plaćene od ostalih kolega iz firme i od mnogih stanovnika Republike Srpske.

Drugo, Samostalni sindikat saobraćajno-transportne djelatnosti i Samostalni sindikat radnika infrastrukture ŽRS ogradili su se od obustavljanja rada mašinovođa, a nadležni su odavno istakli da je štrajk nelegalan.

Treće, mašinovođe od štrajka ne odustaju i ne pristaju na kompromis, i prema riječima nadležnih, traže nešto što je trenutno nemoguće. Ne pokazuju štrajkači ni najmanji interes za nastavak pregovora sa rukovodstvom ŽRS i pronalazak rješenja.

Četvrto, Vlada RS je uložila milione maraka kako bi spriječila preduzeće od propadanja i kako bi se isplatile plate radnicima, a sve u nadi da će ŽRS početi da rade i zarađuju.

Tražiti na platu od 1.000 KM mimo svih pravila #isplatu razlika u zaostatku dodataka na platu# od preduzeća koje grca u dugovima upravo zbog raznih takvih povlastica i dodataka i pri tome napraviti još veću štetu i tom i drugim preduzećima i radnicima u najmanju je ruku neodgovorno i bezobrazno.

U svakom slučaju treba tražiti odgovornost zbog nastale štete. Jer niko nema pravo da nanosi štetu ni firmama ni drugim radnicima. Uostalom, radnika koji će raditi za 1.000 KM, bez povlastica ima na svakom koraku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Vozači, oprez!
Vozači, oprez!
Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana