Zrno nade

Milijana Latinović

Talas poskupljenja koji je zapljusnuo Republiku Srpsku nije zaobišao ni sektor turizma, koji je u protekle dvije godine osjetio najjače udarce pandemije virusa korona.

Gubitke su sabirali svi. Na kraju je ipak bilo dobro, kako je moglo biti. Iako zarade nisu bile kao one na koje su navikli, hotelijeri i drugi turistički radnici saglasni su da su zahvaljujući projektu turističkih vaučera izbjegli potpuni slom.

Zahvaljujući vaučerima od 15. juna 2020. do kraja juna prošle godine stanovnici Srpske su se okrenuli domaćim prirodnim ljepotama. Za neke mnogi nisu znali ni da postoje, druge su otkrivali kroz putešestvije od Banjaluke do Trebinja.

I nema pedlja Republike na koji nije kročila noga bar ponekog domaćeg turiste, koji je, što iz radoznalosti, što iz velike želje ili nemogućnosti da otputuje dalje, došao da uživa u čarima prirode. Turistički vaučeri mnogima su uštedjeli po neku marku i obezbijedili ugodan odmor na domaćim destinacijama.

Većina je konačno upoznala sve čari zavičaja i svoje otadžbine.

Domaće banje, planine, etno i eko destinacije i ovog ljeta mogle bi biti hit, imajući u vidu da korona i dalje bukti i da je za putovanje do nekih dalekih destinacija i dalje potrebno daleko više novca.

Ne samo da su aranžmani skuplji, već odlazak preko granice iziskuje i troškove u vezi sa PCR testiranjem i ko zna šta sve još.

A da bi domaće destinacije zaista bile posjećene i da se u domaćim hotelima traži mjesto više i ovoga puta biće neophodna podrška Republike. Građani uz svu dobru volju i želju da otputuju makar u drugi grad ili opštinu teško da će moći sami.

Bez turističkih vaučera onima koji preživljavaju od minimalne plate ili penzije odmor je misaona imenica.

U jeku poskupljenja plate i penzije ne mogu da pokriju potrošačku korpu, a kamo li da se nešto uštedi za putovanja. Mnogi ne samo da ne mogu da otputuju deset dana na more ili bilo gdje u inostranstvo, već im i odmor na domaćim destinacijama predstavlja luksuz.

Zbog toga je važno da podrška turizmu kroz vaučere ponovo zaživi, a možda i da postane stalna praksa. Na taj način nisu na dobitku samo građani koji će mnogo lakše spakovati kofere ako znaju da im je bar dio putovanja plaćen. Punija će biti i republička kasa, jer će novac biti trošen “kod kuće”, a ne negdje preko grane.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
Kamen spoticanja
Kamen spoticanja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana