Zona zabranjenog leta

Vedrana Kulaga Simić

Istorija ljudskog roda satkana je, nažalost, od ratova, žrtvi i stradanja. Iz godine u godinu, na određen dan, oživi sjećanje na nemile događaje iz prošlosti sa kojih se redovno pošalje poruka za budućnost - da se ne zaboravi i ne ponovi.

Takva poruka ovih dana poslata je na brojne adrese iz Jermenije gdje se obilježava stogodišnjica od stravičnog stradanja oko milion i po Jermena u posljednjim danima Otomanskog carstva. U tim danima je, za današnju Jermeniju, počinjen genocid nad njihovim precima, ali to mišljenje ne dijeli Turska preko koje vodi jedan od puteva iz Srpske do jermenskog stratišta. Tim putem, po pozivu jermenskih vlasti, krenuo je i predsjednik RS Milorad Dodik da se pokloni žrtvama, ali je zaustavljen u bugarskom gradu Burgasu. Avion kojim je krenuo ka Jerevanu imao je, kako je istakao i sam pilot, neophodnu dokumentaciju za prelet do Jermenije, ali je problem nastao kako je trebalo da zaplovi turskim nebom. Tu su, na prvu, turske vazduhoplovne službe “spustile rampu” da bi je podigle tek kada su poslije višečasovnog čekanja u Bugarskoj delegacija RS vratila kući i sletjela na aerodrom u Mahovljanima.

Zvaničnici iz RS i ranije su prelijetali preko Turske i to bez ikakvih problema, pa su događaji od srijede time sumnjiviji. Iako turska strana tvrdi da nije bilo opstrukcija, sve miriše da je let sabotiran i da je politika opet umiješala svoje prste.

Dodik nije stigao do Jerevana, a za to bi po svemu sudeći mogao da bude ključan njegov nedvosmislen stav o dešavanjima sa početka prošlog vijeka kada je izvršen genocid nad Jermenima. On je pretočen i u Deklaraciju o priznavanju genocida nad Jermenima od 1915. do 1917. godine koju je predsjednik RS prije nekoliko dana uputio u Narodnu skupštinu. Termin za koji Turska ne želi ni da čuje najvjerovatnije je bio sjeme za diplomatski skandal u režiji turskih vlasti.

Jednaku težinu ima i činjenica da je nekome zabranjeno da se pokloni nedužnim žrtvama u Jermeniji. To bi bio u najmanju ruku gest kakav je viđen prije nekoliko dana kada je upravo Dodik položio vijenac na spomen-obilježju postradalim Bošnjacima u Memorijalnom centru u Potočarima kod Srebrenice i poklonio se žrtvama. Time je nedvosmisleno poslao poruku da je svaka nedužna žrtva jednaka, ali se to očito ne uklapa u politike pojedinih centara moći.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana