Zona Sumraka

Milan Vujić

Lokalna uprava u Gradišci zbog velike potrošnje struje odlučila je da se obračuna sama sa sobom tako što će napraviti rezove i podsjetiti građane na vrijeme devedesetih godina prošlog vijeka kada su mnogi gradovi bili u mraku, a sve to nazvali su akcijom "program uštede javne rasvjete".

 "Eksperti" se, ipak, nisu dosjetili, ali ni pokušali da nađu neko drugo rješenje, na primjer da ugrade regulatore koji bi javnu rasvjetu gasili od ponoći pa do pet časova. Rasvjeta se pali i gasi u kutijama, pa se često dešava da rasvjeta danju radi, a naveče vlada mrak. Ali sve u svrhu ušteda.

Odlučeno je da se kao privremeno rješenje u svim ulicama na području opštine isključi jedna faza, odnosno da se svaka treća svjetiljka izvadi.

Pri tome nisu vodili računa da je u nekim ulicama potpuni mrak, pa su mnogi stanovnici dok hodaju sa baterijskim lampama počeli da zbijaju šale na svoj račun, jer im je tako lakše da, kako kažu, prežive "zonu sumraka".

Ima i onih kojima je ovo isključenje rasvjete "pomoglo da se vrate" u devedesete godine prošlog vijeka, pa se pitaju koliko još treba da prođe godina da bi njihove ulice izgledale kao da je 2013.

Opštinari su takođe odlučili da se suprotstave i "kradljivcima" struje tako što će formirati ekipu "špijuna" koji će obilaziti javnu rasvjetu i hvatati sve one koji pokušaju da zavrnu sijalicu ili pokušaju nelegalno da se priključe na uličnu rasvjetu.

Zato bi svi koji požele da pobjegnu iz mraka, koji je dobro poznat iz devedesetih godina prošlog vijeka, trebalo da znaju da bi mogli biti kažnjeni.

Ono što je još zanimljivije jeste podatak da se godišnje za javnu rasvjetu na području Gradiške potroši oko 556.000 KM. Ove godine se nadaju da bi sa uštedom moglo doći do cifre nešto manje od milion maraka, pa se mnogi pitaju koliki bi račun bio da se ne štedi?

Mnogi građani se pitaju šta je sljedeća mjera štednje, da li će se gradska fontana ugasiti jer troši mnogo vode?

Stanovnici Gradiške će u potpunom mraku dočekati da za desetak dana njihove komšije uđu u EU.

Koliko će to uticati na bezbjednost učesnika u saobraćaju na tim vrlo prometnim putevima poslije 1. jula nije navedeno u gradskom programu štednje na javnoj rasvjeti.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana