Znate l' onu našu

Žarko Marković
Znate l' onu našu

Smrt Bore Đorđevića pokazala je cijelom dunjaluku da naše dobre i poštene komšije vole samo one Srbe koji mrze što su Srbi.

Ovu rečenicu napisao sam na mreži “Iks” kao reakciju na najbljutavije i najogavnije komentare iz Sarajeva i Zagreba, dijelom i iz Beograda i Novog Sada, na vijest o smrti frontmena “Riblje čorbe”, legendarnog muzičara, ponajboljeg pjesnika među rokerima, simbola jedne ere jugoslovenskog roka koja se njegovim odlaskom, kažu oni malo bolje upućeni, sada i završila.

U tim komentarima gotovo niko nije se doticao Borinog pjesničkog opusa, stihova koji su obilježili život cijelih generacija i muzike koja je kroz decenije postala vanvremenska i koja će još decenijama biti slušana kao da smo još u 1978. ili 1988.

Ne, jedina njihova referenca bili su Đorđevićevi politički stavovi, ili, kako napisa Rambo Amadeus, “kafanski nacionalni zanos koji je trapavo prenio u javni prostor”. Isti taj Rambo kog pljuvači Bore Đorđevića često smatraju za velikog kosmopolitu, čovjeka koji je bio protivnik rata u bivšoj Jugoslaviji i slično, naveo je i da Đorđević nije bio u stanju mrava da zgazi, a kamoli nekoga mrzi.

No, sad ne valja ni Rambo. I njemu će vjerovatno naći da je nekakav “ćetnik”, nacionalista, balvan.

Napisa jedan na “Iksu” da Boru niko ne mrzi što je Srbin, već što je podržavao ideologiju koja mu je “napravila rat u kući”. Na pitanje kada je to Bora podržavao Aliju Izetbegovića reče da “pokušaj ironije nije uspio”.

I to je jedna odlična, sjajna slika stanja stvari.

Đorđeviću je moguće pripisati svakakve budalaštine, ali to da je bio lik koji podržava ideologiju rata i stradanja istovjetno je glupo kao kad bi za pomenutog Izetbegovića naveli da je državnik i mirotvorac.  

Nešto drugo je ovdje mnogo bitnije od toga.

Sav taj nesrećni šljam sa kojim smo prinuđeni da dijelimo životni prostor već decenijama ima usvojenu “ideologiju” po kojoj određuju ko je dobar Srbin, a ko je “ćetnik”. Na stranu to što takvi blage veze nemaju ni ko su četnici ni to da Srbe baš i ne vrijeđa mnogo kad ih tako nazovete.

Po toj matrici, što je ključno, Srbin je dobar samo ako je dobitnik priznanja Bundestaga.

E, pa, ne valja vam “ideologija”, rođaci. Nego, znate l' onu našu: “Ne volim te, Alija”? 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Novi izbori, stara lica
Novi izbori, stara lica
Natalitet
Natalitet
Miriše na novu krizu
Miriše na novu krizu
Vrijeme je za školu
Vrijeme je za školu
To divno fudbalsko ljeto
To divno fudbalsko ljeto
Jovan, cajke i Tompson
Jovan, cajke  i Tompson
Orvel i “Telegram”
Orvel i “Telegram”
Rafali iz Mostara
Rafali iz  Mostara
Nužno zlo
Nužno zlo
Šta nam se ovo dešava?
Šta nam se ovo dešava?
Realna opasnost
Realna opasnost
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana