Znanje pod upitnikom

Vedrana Kulaga Simić

Da od odgovornosti na nivou BiH nema “o”, ponovo je potvrđeno u zbirnom izvještaju o ocjenjivanju državnih službenika, gdje je podvučeno da neki, ni poslije nekoliko urgencija i zaključka Savjeta ministara BiH, nisu na naznačenu adresu poslali presjek znanja i stručnosti svojih saradnika.


To nije od juče. To se ponavlja već duže vrijeme, a jedan od razloga za to je činjenica da nijedan od nadležnih u spornim institucijama nije kažnjen za takvo ponašanje, niti je javno objelodanjeno o kojim adresama je riječ.

Tako je i ove godine (ne)znanje na stotine službenika, čiji rad plaćaju svi poreski obveznici u ovoj zemlji, ostalo skriveno i zato imaju puno pravo da se pitaju da li ti neki uopšte i dolaze na posao, te da li tek, s vremena na vrijeme, urade neki posao od kojih svi treba da imaju koristi.

Javna uprava je sfera u kojoj se troši najviše novca u BiH. Samo za plate i naknade službenika i ostalih zaposlenih u ministarstvima, agencijama i drugim institucijama na nivou BiH godišnje odlazi više od 600 miliona maraka, što je, uz račune sa ostalih nivoa, enormno za malu zemlju kakva je BiH.

Osim toga, dosadašnja reforma javne uprave u BiH progutala je milione i milione maraka, a očekivanih rezultata na terenu još nema. Kao što nema ni ocjena rezultata svih službenika u institucijama u Sarajevu, Mostaru, Banjaluci...

Opravdana je bojazan, ali i pojedine tvrdnje da nam, iz određenih fotelja, kape kroje oni koji nemaju pojma o poslovima koji su im povjereni, a podaci da mnogi rukovodioci ne dostavljaju izvještaje o ocjenjivanju službenika dodatno bude sumnju da je nečije znanje pod upitnikom.

Tako će i ostati dok neko ne bude prisiljen da ispuni svoju obavezu, ali to ćemo, po svemu sudeći, još počekati.

Od ukupno 66 institucija, njih 52 u posljednje vrijeme šalju rezultate rada službenika koji su pod njihovim krovom, a od ostalih nema ni slova. I to se mora promijeniti. Ili samovoljno ili pod određenim sankcijama. Ovakvo stanje je, jednostavno, neodrživo.

Stanje u javnoj upravi mora biti podignuto na znatno viši nivo, ako BiH želi da napreduje u svakom pogledu.

I jedan loš rezultat može da poništi sve prethodne koji su bili dobri i zato je potrebno da pod lupu bude stavljen svačiji rad, znanje i stručnost, bez osvrtanja na put kojim je došao do državnih jasala.

U javnoj upravi ima stručnih ljudi koji znanje i sposobnosti žele da daju za javno dobro, ali takvih treba više.

Sve stolice su odavno popunjene, a jedan od načina da oni koji znaju posao dođu i pomognu jeste da oni koji ne zadovoljavaju ustanu i odu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bol ne jenjava
Bol ne jenjava
Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana