Znanje na klimavim nogama

Danijela Bajić

Prvo polugodište ove školske godine u osnovnim školama u Srpskoj manje osnovaca završilo je sa odličnim ili vrlo dobrim uspjehom u poređenju sa prethodnom godinom.

Najviše je onih koji se drže "zlatne sredine", a kada bi se sad ocjene zaključivale, svaki 12. osnovac završio bi na popravnom.

Ovakva situacija će se, prema onome što se dešavalo i ranije, do kraja školske godine svakako popraviti, ali upućeni upozoravaju da se đacima kod zaključivanja ocjena nerijetko gleda kroz prste, naročito pred kraj obrazovanja u osnovnoj školi.

Tako su i prolaznost i ocjene veće nego što bi trebalo da budu, ne treba se čuditi tome što sve više đaka upiše srednju školu, a da pri tom ne zna tablicu množenja, pa ni sabiranje višecifrenih brojeva.

Ne manjka ni onih koji imaju problema sa elementarnim poznavanjem istorije i geografije, književnosti i pravopisa...

Zato nije iznenađujuće to što je prvo polugodište u trogodišnjim školama sa negativnom ocjenom završila gotovo polovina učenika, a za pohvalu nisu ni đaci u četvorogodišnjim stručnim i tehničkim školama.

I oni će, nema sumnje, popraviti ocjene, ali koliko će njihove ocjene zaista biti mjerilo znanja koje su sa sobom ponijeli iz školskih klupa, znaće samo oni i nastavnici koji su ih ocjenjivali, jer gledanje kroz prste ne zaobilazi gotovo nijednu školu.

Zato je ranijih godina bilo slučajeva da fakultet pokušaju da upišu, pa čak i upišu i završe oni koji nemaju pojma ni o onome što su trebali da nauče još u osnovnoj školi.

Zbog učenika koji su željni znanja, ali i prosvjetnih radnika koji se zalažu da ih nešto nauče, potrebni su stroži kriterijumi prilikom ocjenjivanja.

Naravno, ne treba djecu obarati ili im davati niže ocjene od zasluženih samo da bi se demonstrirala strogoća, ali nije u redu ni da se petice dijele tek tako.

Problem velikog broja negativnih ocjena na polugodištu do kraja školske godine može se uspješno riješiti samo istrajnim radom i redovnom komunikacijom sa djecom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
Moć kao droga
Moć kao droga
Mitomanija
Mitomanija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana