Znakovi opasnosti

Milijana Latinović

Prebrojavanje, označavanje i saniranje najopasnijih mjesta na saobraćajnicama u Republici Srpskoj, koja zadaju glavobolje vozačima, najaktuelnija je tema iz oblasti bezbjednosti u saobraćaju.

Međutim, osim prebrojavanja i označavanja, koje iznova i iznova nadležni rade svake godine, nije se daleko odmaklo, jer i dalje nijedna crna tačka na putevima u Srpskoj nije sanirana.

Iako su “Putevi Republike Srpske” još u prvoj polovini 2018. godine najavljivali da je urađen plan za sanaciju tri najopasnije krivine, Piljagići, Tutnjevac i Ljubogošta, ni do danas one nisu “ispeglane”. Zapelo je, navodno, kod imovinsko-pravnih odnosa, a dok oni ne budu riješeni, nemoguće je obezbijediti građevinske dozvole.

Kao i bezbroj puta do sada administrativne procedure koče početak konkretnih radova i dok sve dozvole i saglasnosti ne budu obezbijeđene, ni bageri ne mogu izaći na teren.

U gotovo svakoj dosadašnjoj analizi nadležnih na listi najopasnijih mjesta na putevima u Srpskoj nalaze se iste dionice. Bez obzira na to, brojanje opasnih dionica radi se za svaku godinu ispočetka. Nikako da se krene sa konkretnim radovima i sprovođenjem mjera za spas života u saobraćaju.

I dok crne tačke odnose mladost, mi iznova brojimo i taman kad mislimo da smo na korak bliže konkretnom rješenju, dođe zima pa snijeg prekrije opasna mjesta i opet dogodine, s proljećem počinje novi krug brojanja. Tako se već godinama svi vrtimo u krug.

Kada se crnim tačkama, a takvih je prema posljednjem popisu nadležnih 41 u Srpskoj, dodaju prekoračenje brzine i alkohol u krvi vozača, crna statistika je neminovna. Samo u prošloj godini u 45 odsto saobraćajnih nesreća sa smrtnim ishodom uzrok nesreće je bio alkohol.

Ovi problemi nisu od juče. Na njih se upozorava godinama, ali to očigledno do ušiju nadležnih ne dopire. Uglavnom u žižu javnosti priča o crnim tačkama na putevima u Srpskoj dospije kada se prolomi vijest da je mladi život ugašen na nekoj od najopasnijih krivina.

Nezamislivo je da za sve ove godine nije mogla biti sanirana nijedna crna tačka. Do sada su valjda svi shvatili da je neophodno potpuno promijeniti sistem rada i ne vraćati se stalno na početak. Možda nije moguće sve riješiti odjednom, ali bar ove tri krivine o čijoj se sanaciji priča godinama mogu biti “ispravljene” da bi crni niz na njima konačno bio prekinut.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana