Znakovi opasnosti

Vedrana Kulaga Simić

Paraliza vlasti na nivou BiH, koja već ima zavidan staž, iz dana u dan sve više problema i otvorenim pitanja izbacuje na površinu.

 

Kako vrijeme odmiče, niz problema je sve duži, a jedina stvar koja može da prekine postizbornu paralizu jeste implementacija izbornih rezultata iz oktobra prošle godine.

Zvuči veoma jednostavno, ali kako u BiH ništa nije normalno, tako je i ovo pitanje postalo najteža zagonetka.

Iako stalno slušamo “potrebno je formirati vlast na nivou BiH”, od toga, sem puste priče, nema ništa. I ako je bilo koraka naprijed, uslijedila su dva ili čak i tri nazad te priče o tome kako izborni pobjednici, ako ne mogu da se dogovore, treba da se povuku i ostave prostor drugima da to isto pokušaju.

Tu se postavlja pitanje čemu uopšte izbori, mada u ovoj i ovakvoj BiH svako želi da se domogne vlasti, a malo ko radi u njenom interesu.

Zbog blokade rada Savjeta ministara i Parlamenta BiH brojni projekti su zarobljeni u tim institucijama, a direktno se tiču građana, među kojima i oni koji su te nedjelje u oktobru prošle godine obavili svoju dužnost na biralištima, ne sluteći da će njihova volja teško na red doći.

Međutim, novca ima i on se troši. Iako institucije ne rade, plate i druge naknade redovno se isplaćuju onima koji ne rade. To je jednostavno tako u BiH na tom zajedničkom nivou, kome po obimu potrošnje, mogu da pozavide i daleko razvijenije evropske zemlje.

Kako sada, stvari stoje, nisu u blokadi samo te institucije vlasti nego i masa drugih jer je na desetine rukovodilaca, članova odbora, komisija svoj mandat okončalo, a njihovi nasljednici nisu još imenovani.

Tu sada mnogi traže svoju šansu da postave svoje ljude, jer dok jedni tvrde da to treba uraditi vlast u tehničkom mandatu, a druga strana da treba da prvo staviti tačku na formiranje vlasti pa tek onda se uhvatiti u koštac sa problemima koji se sve više gomilaju.

I tu se ponovo javlja jedna od teških riječi za BiH - preglasavanje, što je jedan od znakova opasnosti koje bi trebalo postaviti na mnogim mjestima u BiH kako bi sve upozoravali šta se može desiti ako se pređe granica te ako se ne pazi i ne drži pravila i propisa na kojima počiva ova zemlja.  Jer to ne može ništa dobro da donese, a dogovor i kompromis moraju biti osnova na kojoj BiH treba da funkcioniše.

BiH je u ovoj godini “bezvlašća” izgubila previše, a ponajviše u očima onih koji su bili te oktobarske nedjelje 2018. godine na biralištima.

I toga treba da budu svi svjesni, a ne provode dane smišljajući kako će još da zakomplikuju situaciju i odnose u ovoj zemlji koji, ruku na srce, nikada i nisu bili za pohvalu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bol ne jenjava
Bol ne jenjava
Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana