Znaju li srpski ministri šta rade?

Željka Domazet

Izmjene i dopune Krivičnog zakona BiH, kojim je predviđeno kažnjavanje negiranja genocida ili zločina protiv čovječnosti zatvorom od pet do deset godina, opet je, po ko zna koji put, na vidjelo iznijelo apsurdnost politike koju vode stranke iz Republike Srpske, a koje čine vlast na nivou BiH.

Ministri u Savjetu ministara BiH iz RS Mirko Šarović, Dragan Mektić i Igor Crnadak, koji doduše nije prisustvovao sjednici na kojoj su usvojene ove izmjene zakona, juče su saopštili da će novonastalu situaciju rješavati neusvajanjem zapisnika sa sjednice na kojoj im je ovako ozbiljno pitanje promaklo.

Ako se interesi RS čuvaju tako što će ministri koji dolaze iz ovog entiteta uticati na zapisnik neke sjednice, onda zaista "čestitamo na odbrani".

Kako je riječ o ovom vrlo važnom zakonskom rješenju, opcija koju su mogli izabrati bila bi daleko čestitija i jasnija. Prilikom glasanja o zakonskom prijedlogu mogli su bez ustezanja napustiti sjednicu Savjeta ministara i bez jasnog uvažavanja svega onoga što je stav institucija Republike Srpske ne glasati. Time Savjet ministara ne bi imao kvorum i sjednica bi bila prekinuta. Mogli su odgoditi glasanje, što nije nepoznanica u radu Savjeta ministara i sačekati da budu unesene korekcije koje će sačuvati bar minimum njihovo, ali što je mnogo važnije, dostojanstvo ogromne većine stanovnika RS, pa potom podići ruku. No, sada je već kasno.

Po onoj narodnoj: "Nije majka klela sina što se kockao, nego kada se počeo vaditi" uslijedila su opravdanja srpskih ministara. Nakon što se javnost Republike Srpske ustalasala i Ministarstvo pravde jasno reklo da nisu ispoštovani stavovi Srpske, srpski ministri nemušto su počeli da se izvlače na raspravu i zapisnik. Da nije tužno bilo bi smiješno.

Onaj ko interese Republike Srpske i njenih institucija brani naknadno, jasno je kao dan da nije ni stasao za odbranu. Zapisnik i stenogram neće pomoći da ovaj cirkus od zakona ne bude ubačen među poslanike, koji će se oko njega obreti kao oko oglodane koske. 

Nadgornjavanje i neadekvatna komunikacija srpskih ministara sa institucijama RS vidljiva je i sa Marsa, kao i to da takav način rada neće donijeti dobro ljudima koji u Srpskoj žive.

Da li to znaju oni koji neupućeni, nezainteresovani ili obmanuti podižu ruku za nešto što ide na štetu onima koji su ih u fotelje izabrali? Odgovor je jasan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
Moć kao droga
Moć kao droga
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana