Zloupotrebe pomoći

Svjetlana Šurlan

Mnogi nisu ostali ravnodušni na slike razaranja gradova usljed katastrofalnih poplava širom Srpske, na slike opustošenih domova, prihvatnih centara, uginule stoke...

Kako se počela prikupljati pomoć za ugroženo stanovništvo tako se počela pokazivati i humanost ljudi.

Mnogobrojne akcije viđene su i još traju. Od djece u vrtićima, do penzionera, svi su spremni da izdvoje ponešto kako bi pomogli poplavljenima.

Pomaže kako ko može, neko manje, neko više, ali svi sa istom namjerom, da ugroženi bar djelimično povrate toplinu prethodnog doma.

Međutim, zajedno sa akcijama prikupljanja pomoći automatski su svi počeli da razmišljaju o mogućoj zloupotrebi, o tome da li će pomoć zaista stići do ugroženih porodica, starih lica, djece... Do onih kojima je najpotrebnija.

Zbog bojazni od zloupotreba usljed gomile informacija (od kojih su većina, srećom, bile lažne) mnogi su se odlučili da direktno uručuju pomoć, bez posrednika, jer je tako "najbolje". Istina i prilikom toga može se desiti da neko dobije "manje", a neko "više", ali humanisti su to pravdali potvrdom da je pomoć tako sigurno dodijeljena.

Ipak, i pored gomile dezinformacija u vezi za zloupotrebama i krađama pomoći, sigurno je da zloupotreba ima, da ima krađe, da ima neravnomjerne raspodjele... To su i nadležni potvrdili. Za sve to ima i prebacivanja odgovornosti i toga će biti još.

Jer u svakom žitu ima kukolja koji ga truje i oduzima ono najbolje. Jer ima i onih koji su spremni da iskoriste tuđu nesreću. Potvrdu za to dobili smo, na veliku sramotu, i pljačkom Katoličke crkve u Doboju u kojoj je bila smještena humanitarna pomoć. Lopovi su odnijeli pakete sa hranom i higijenskim sredstvima. Svako sa imalo savjesti zapitaće se kako to neko može da ukrade od onih za koje ta pomoć život znači?

Svaku zloupotrebu i krađu pa i pokušaj zloupotrebe i krađe svakako treba najstrože sankcionisati, a policija, pravosuđe, vlast i svi zajedno smo na potezu. Da pokažemo da nećemo da dopustimo da se krade od onih kojima je voda već sve ukrala.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana