Zloupotrebe na internetu

Anita Janković Rečević
Zloupotrebe na internetu

Da virtuelnim svijetom marširaju brojni prevaranti koji na razne načine pokušavaju da ostvare određenu materijalnu korist možemo se, nažalost, uvjeriti svaki dan. Od hakerskih napada, obećanja brze zarade, preko lažnih savjeta i reklama preparata za liječenje, što je posebno opasno jer su na meti često imena eminentnih ljekara koji budu izloženi zloupotrebi imena, karijere i postignuća.

Pokazuje to najnoviji slučaj zloupotrebe, odnosno krađe identiteta poznatog banjalučkog kardiologa Aleksandra Lazarevića.

Naime, na društvenim mrežama pojavila se reklama za čaj “hdžpertea” koji navodno pacijentima preporučuje pomenuti ljekar. Da bi obmanuli kupce i prodali što više tog čaja, prevaranti sa interneta su iskoristi Lazarevićev identitet koji zbog svojih postignuća na polju medicine ima visok kredibilitet, poštovan je i cijenjen kod pacijenata.

I to nije prvi takav slučaj krađe identiteta kojim se građani navode da kupe sumnjive lijekove. Negativno iskustvo te vrste prošle godine imao je i kardiolog Elmir Jahić iz Tuzle. Virtuelni prevaranti njegovo ime iskoristili su za potrebe reklamiranja preparata koji navodno za dan čisti krvne sudove.

Sličnih slučajeva zloupotrebe bilo je i u zemljama regiona, a da reklamiraju “čudesne” lijekove na društvenim mrežama doktore su mahom upozoravali prijatelji i poznanici, zbog čega su ljekari bili prinuđeni da javno reaguju, ograđuju se od takvih reklama i preparata da bi zaštitili svoju stručnost, ali i upozorili pacijente da ne nasjedaju na lažne objave koje su ništa drugo do “prodaja magle”.

Oglasi ovakve vrste mogu prouzrokovati brojne probleme, jer su povezani sa zdravljem ljudi. Osim same krađe identiteta, što je samo po sebi krivično djelo, naročito je pod znakom pitanja kvalitet i sadržaj lijeka koji kupcima nude. Da li je i u kojoj mjeri preparat opasan po ljude, da li je toksičan i kod koga može izazvati kontraindikacije, pitanja su na koja nema odgovora.

Ovi primjeri još jedna su potvrda građanima da bez obzira na zdravstveni problem koji imaju ne smiju dijagnoze, procedure liječenja i preparate tražiti na internetu. Naš narod je poznat kao neko ko rado spas traži u narodnoj medicini pa se “Gugl doktor” za mnoge nametnuo kao idealno i brzo rješenje. Međutim, olakim vjerovanjem u “magične” čajeve, tablete, meleme, kapi... osim što mogu ojaditi novčanike, budući da ti preparati koje reklamiraju na internetu nisu nimalo jeftini, mogu ugroziti i svoje zdravlje, jer nabavkom tih medikamenata kupuju “mačka u vreći”.

Bez obzira na dobre informativne strane interneta, onih loših je more, zbog toga opreza nikada dosta, a odlazak kod ljekara i kupovina lijekova u apotekama jedino je sigurno rješenje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
Kamen spoticanja
Kamen spoticanja
Promaja u Helezovoj glavi
Promaja u Helezovoj glavi
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana