Zloupotreba ustaljena praksa

Željka Bašić
Zloupotreba ustaljena praksa

Istražna komisija, koja je osnovana isključivo u namjeri da provjeri da li je bilo malverzacija pri dodjeli CEMT dozvola za međunarodni transport prevoznicima u BiH, bez pretjeranog napora došla je do zaključka da su u procedurama izdavanja dozvola propisi kršeni u zapanjujućoj mjeri.

U tom saznanju najviše su im, kaže predsjedavajući Istražne komisije Drago Kalabić, pomogli upravo članovi komisije koja je dodjeljivala CEMT dozvole.

Poražavajuće je to što je utvrđeno da komisija koja je dozvole dijelila, skoro nikada nije radila prema pravilniku, već prema "ustaljenoj praksi" koja bi, eto, trebalo da znači neku vrstu argumentovanog opravdanja.

Čak je i orijentaciona analiza, koju su pojedinci sačinili u namjeri da saznaju ko je razvio biznis CEMT dozvolama, pokazala da se dozvolama zaista trgovalo i da trgovaca ili posrednika u trgovini ima i u Ministarstvu transporta i komunikacija BiH.

U prošloj godini BiH je odobreno ukupno 848 CEMT dozvola iz redovnog i 283 iz rezervnog kontingenta, koje se, uz odobrenje nadležne agencije u Parizu, dodjeljuju kao zamjenske u slučaju da se nešto dogodi sa redovnim dozvolama.

Prema informacijama Ministarstva transporta i komunikacija BiH, od 283 zamijenjene su 134 dozvole, ali sumnju u podatke Ministarstva unijela je evidencija nadležne agencije u Parizu prema kojoj je potvrđena zamjena za samo 21 CEMT dozvolu.

Upućeni ukazuju na to da postoji i utvrđeni cjenovnik na crnom tržištu, prema kojem se cijene dozvola kreću od pet do deset hiljada evra.

Osim što su stekli novčanu korist, trgovci dozvolama narušili su i propisno uređeni balans u dodjeljivanju dozvola na štetu prevoznika iz Republike Srpske.

Za sada je Tužilaštvo BiH podiglo optužnice protiv sedam osoba, službenika Ministarstva transporta i komunikacija BiH, koji se terete da su kao odgovorna lica donijeli odluku o dodjeli 247 dozvola pravnim licima od kojih čak 128 ne ispunjava zakonske uslove.

Kako se klupko odmotava, sve je izglednije da je u dodjeli dozvola glavni princip bio - ko da više novca njemu dozvola.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Odmor naš nasušni
Odmor naš nasušni
Nove oluje
Nove oluje
Vozači, oprez!
Vozači, oprez!
Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana