Zloupotreba penzija

Milijana Latinović

Fond za penzijsko i invalidsko osiguranje Republike Srpske godinama vodi borbu sa raznim prevarantima koji na sve načine pokušavaju da se dočepaju penzije na koju nemaju pravo.

 

Među njima nisu rijetkost ni nesavjesni nasljednici koji sve češće "zaboravljaju" da prijave smrt članova porodice, pa mjesecima kasnije primaju njihove penzije.

Tako su za deset mjeseci ove godine 33 nasljednika prećutala smrt penzionera i na taj način oštetili Fond PIO RS za gotovo 25.000 maraka.

Šta je u glavama onih koji uzimaju novac na ime mrtvog djeda, bake, supružnika ili nekog drugog člana porodice, to znaju samo oni.

Bez imalo straha da će biti uhvaćeni u kršenju zakona i da će jednog dana novac do kojeg su na prevaru došli morati da vrate, pokušavaju da prevare i zakon i državu.

Takvima ništa nije sveto, pa ni smrt najmilijih.

Olako zaboravljaju da su im najmiliji tokom dugogodišnjeg rada zdravlje ostavili na radnom mjestu i da im je ta mukom zarađena penzija ponekad jedva bila dovoljna za lijekove. Suviše brzo su zaboravili i sa koliko ljubavi su im od te iste penzije kupovali slatkiše, pa na ime njihove smrti žele da se okoriste.

Nije tajna ni da je na ovakav čin mnoge natjerala muka, ona najveća, životna. U vremenu nemaštine i besparice, kada mnogi doručak traže na dnu kontejnera, ništa više ne može da nas iznenadi.

Mnogi prećute smrt najbližih, jer im je njihova penzija bila jedini izvor prihoda. Ćute jer znaju da bez te penzije sutra neće imati ni za koru hljeba. Svjesni su da krše zakon, ali drugog izbora nemaju.

Kakav god bio razlog, opravdanja za kršenje zakona ne može i ne smije biti. Prevare nikada nikome ništa dobro nisu donijele.

Ovakvim postupcima prevaranti samo prljaju sjećanje na one koje treba da poštuju i poslije smrti.

I Fond PIO treba da obrati više pažnje na ovakve i slične probleme i pooštri kontrole, jer zbog "lažnih penzionera" trpe hiljade časnih.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
Moć kao droga
Moć kao droga
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana