Zločini

Goran Maunaga

Iako su detalji o ratnim zločinima počinjenim tokom rata nad Srbima na području Zenice već godinama javna tajna, nikada nije bilo ni istrage a kamoli podizanja optužnice. Bitan korak u tom pravcu učinio je prije nekoliko dana potpredsjednik FBiH Mirsad Kebo kad je Tužilaštvu BiH proslijedio dokumente o ratnom zločinu počinjenom u aprilu 1994. godine u Vozući.

Jeste da je tu riječ o zločinu nad jednim čovjekom, nad Srbinom kome su mudžahedini odsjekli glavu što je tokom rata bilo učestalo na tom području, ali je to važno zbog otpočinjanja procesuiranja i konačnog otvaranja te dobro čuvane "tajne". To znači da postoji nada da bi se moglo doći i do počinilaca ostalih zločina počinjenih nad Srbima na tom lokalitetu.

Jako bitno je i to što su među dokumentima proslijeđenim Tužilaštvu i dokazi da su za taj zločin znali, i da su se deset metara od tog mjesta nalazili visokopozicionirani vojni i policijski funkcioneri RBiH Sakib Mahmuljin i Šefik Džaferović, pa i tadašnji predsjednik RBiH Alija Izetbegović.

Dobro je i to što je Kebo, nakon što je dokumente predao Tužilaštvu, o detaljima sadržaja te dokumentacije obavijestio i javnost. Na taj način, bar u ovom slučaju, biće spriječena ustaljena praksa tužilačkog adaktiranja takvih i sličnih predmeta, uz otvaranje mogućnosti da se konačno dođe do počinilaca ratnih zločina nad pripadnicima srpskog i hrvatskog naroda u zeničkoj regiji.

Tako su odavno stopirani predmeti zločina počinjenih nad Srbima u petom paviljonu KPZ-a Zenica, zločina počinjenih nad Hrvatima u zeničkoj Muzičkoj školi i ubistvo zeničkog ljekara Veljka Sladojevića dobili novu šansu konačnog procesuiranja. Predmeti su dugo, još od 1996. godine, šetali između lokalnih i kantonalnih sudova i tužilaštava u Travniku i Zenici da bi završili u Tužilaštvu BiH.

A Tužilaštvo do danas nije obrazložilo zašto nisu bar saslušani osumnjičeni za te zločine Ahmed Šaković, Jasmin Isić, Vahid Karamuja, Smajo i Sejad Osmanović, Edin Hakanović, Džemal Merdan, Zahid Delić, Asim Šuvalić...

Džaferović je najavio tužbu protiv Kebe, ali je malo vjerovatno da će ga zaista i tužiti jer je činjenica da su on i Mahmuljin sve vrijeme rata bili najodgovorniji policijski i vojni funkcioneri na tom području.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana