Zločini

Vedrana Kulaga Simić

(Ne)procesuiranje ratnih zločina, prvenstveno onih koji su počinjeni nad Srbima, obilježilo je proteklih 20 godina otkako je stavljen potpis na Dejtonski mirovni sporazum i od kada je ova zemlja počela da "živi" kao zajednica sastavljena od dva entiteta.

I ta priča još nije završena niti će uskoro, kako sada stvari stoje, i dobiti svoj epilog.

Razlog za to jasan. I dalje se iz scenarija većine pravosudnih institucija brišu ili se ostavljaju po strani, dijelovi koji se odnose na stradanja Srba.

I šta je sad tim predmetima? Šta je sa tim zločinima? Dokle se došlo sa procesuiranjem odgovornih?

Da li se mrdnulo dalje od početka? Da li će se ista slika i iste riječi biti iste i za još 20 i kusur godina?

Misija OEBS-a u BiH predstavila je juče Mapu procesuiranih ratnih zločina u BiH čije je cilj, kako je rečeno, unapređenje pristupa javnosti informacijama o predmetima ratnih zločina širom BiH.

Pokazalo se da se, barem kada je Sud BiH u pitanju, radi ili su završeni predmeti u kojima su u oko 70 odsto njih za zločine procesuirani Srbi, a bez podataka o više od 1.000 prijava koje je Ministarstvo unutrašnjih poslova RS dostavilo zbog osnovanih sumnji da su nad Srbima počinjeni ratni zločini.

Niko ne osporava da je bilo zločina nad Bošnjacima i Hrvatima, ali bilo ih je i nad Srbima i za to neko mora da odgovara.

Moraju se pokrenuti procesi jer su se izjave da se okončanje velikog broja istraga očekuje "uskoro" čuo mnogo puta tokom protekle dvije decenije. A pokazalo se i dokazali samo jedno - da uskoro može biti i jako dugo.

Rat i ratne zločine pamtiće još mnoge generacije. Nepravda će se prenositi sa koljena na koljeno, ma kako se do kraja odigrao ovaj film u kome su Srbi, pa svim parametrima, dobili ulogu negativaca i zločinaca.

Pisci su odavno poznati javnosti, ali, izgleda, ispravka tehničke greške u odjavnoj špici još traje i nema naznaka da će se to ubrzo promijeniti. Nažalost.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana