Zločini u Kravici

Krstina Ćirković

Prošle su 23 godine od krvavog božićnog pira u Kravici kada su na najveći pravoslavni praznik počinjeni monstruozni zločini nad Srbima i kada su pripadnici Armije RBiH poubijali sve mještane koji nisu mogli pobjeći, opljačkali i popalili sve što su vrijedni domaćini stvarali na svojim vjekovnim ognjištima.

Poslije pogroma koji je zadesio Kravicu 7. januara 1993. godine ostala je vječna tuga u srcima onih koji su tog dana izgubili svoje najmilije. Zar grobovi, materijalni dokazi, svjedoci i opustošena ognjišta nisu dovoljni za otvaranje sudskih procesa i kažnjavanje svih onih koji su isplanirali, organizovali i učestvovali u zločinima? I kako se, ako ne na osnovu činjenica, mogu rasvijetliti ratni zločini i kazniti počinioci?

U Kravici su na Božić 1993. godine ubijeni starci Mara Božić i Golub Erić. U kući u tom selu su zaklani Savka Mlađenović i njeni sinovi Anđelko i Dragan. Nema nijedne optužnice za te zločine iako je većini srebreničkih Bošnjaka poznato da je bahati vojnik odsjekao glavu Anđelku i kao trofej je odnio svom komandantu Naseru Oriću. Jezivo je za članove te porodice što su Anđelka sahranili bez glave koju su Orićevi saborci šutirali kao fudbalsku loptu.

Svjedočenja o tim zločinima, nažalost, nisu našla mjesto u istragama koje se protiv Orića već deset godina vode, po sistemu uhapsi-oslobodi. Ne optužuje se Orić za zločine počinjene nad više stotina Srba u Kravici, Brežanima, Podravanju, Skelanima, Ratkovićima. Iz fioka Tužilaštva i Suda BiH izvlače se predmeti da bi se samo bacila prašina u oči porodicama srpskih žrtava jer se sporadično podižu optužnice protiv nekih trećerazrednih bošnjačkih ratnika.

Istina o etničkom čišćenju prostora od Srba u srednjem Podrinju, u režiji Orića i njegovih nalogodavaca iz Sarajeva, nije doprla do Haga. I u Sarajevu se pokušava prikriti istina da je u Birču od 1992. do 1995. godine pobijeno više od 3.000 Srba. Opljačkano i popaljeno 156 srpskih sela i zaselaka. I za sve to još niko nije odgovarao. Organizatori i komandanti uživaju na slobodi i prkose srodnicima žrtava. Mnogi su zaboravili da ratni zločini ne zastarijevaju i da će kad-tad morati da robijaju svi oni koji su na bilo koji način učestvovali u brutalnim ubistvima sestara Snežane (24) i Gordane (22) Matić iz Bjelovca, braće Aleksandra (4) i Radisava (12) Dimitrijević iz Skelana, Vladimira Gajića (4) iz Bratunca... i svih onih koji su pobijeni na svojim ognjištima samo zato što su bili Srbi.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana