Zločini puma

Sandra Miletić
Zločini puma

Sedmorica bivših pripadnika 7. gardijske brigade Hrvatske vojske - "pume", koji su osumnjičeni za ubistvo petorice zarobljenih vojnika Vojske Republike Srpske za vrijeme akcije "Maestral 2" 1995. godine u Mliništima kod Glamoča, konačno su se našli pred licem pravde.

Protiv njih su, za sada, podnesene prijave zbog ratnog zločina i određen im je pritvor.

Ono što je u ovom slučaju podjednako bitno, kao i samo njihovo hapšenje, jeste i to da se opet otvorilo pitanje učešća HV-a (dakle vojnika druge države) u ratu u BiH na osnovu sporazuma Tuđman - Izetbegović, odnosno splitske deklaracije. Jer hrvatski vojnici počinili su brojne zločine nad Srbima RS i BiH, između ostalog, i onaj u Mrkonjić Gradu, za koje do sada još niko nije odgovarao.

Centar za istraživanje ratnih zločina RS je sa nevladinim sektorom već pokrenuo inicijativu da se potpisnici splitske deklaracije, na osnovu koje je HV ušla na teritoriju BiH, proglase za članove udruženog zločinačkog poduhvata protiv RS. Među živim potpisnicima samo su Haris Silajyić i Krešimir Zubak.

A da među počiniocima i nalogodavcima zločina nad Srbima u BiH ima i onih koji su bili u samom vrhu HV-a, pod čijom su komandom bili hrvatski vojnici, pokazuje i činjenica da je prvoosumnjičeni u slučaju ubistva petorice srpskih vojnika bivši zamjenik komandanta "Puma" brigadir Emil Crnčec. On je do nedavnog penzionisanja na sopstveni zahtjev, bio zamjenik načelnika Operativne uprave Glavnog štaba HV-a, a bio je i kandidat za člana hrvatske NATO delegacije.

Zločin nad srpskim vojnicima navodno je naredio komandant 7. gardijske brigade general Ivan Korade.

Kod Crnčeca je prilikom pretresa policija pronašla tri kutije raznih dokumenata u vezi sa operacijom "Bljesak", "Oluja" i "Maestral", što bi, takođe, trebalo da razjasni zločine počinjene u tim akcijama.

Pored Crnčeca, za zločin u Mliništima optuženi su i Nenad Jurinac, koji je takođe bio u štabu brigade, kao i Tihomir Šavorić koji je poslije rata izabran za gradskog odbornika u Ivancu.

Srpska očekuje da će uhapšena sedmorica "puma" biti odgovarajuće kažnjeni i da će uslijediti nova hapšenja odgovornih za zločine. Da li će tako biti i da li će i oni koji su hrvatskoj vojsci dozvolili ulazak na teritoriju BiH biti kažnjeni, ostaje da se vidi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Odmor naš nasušni
Odmor naš nasušni
Nove oluje
Nove oluje
Vozači, oprez!
Vozači, oprez!
Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana