Zločini nad Srbima

Goran Maunaga
Zločini nad Srbima

Nadajmo se da je optužnica koju je Tužilaštvo BiH podiglo protiv Miralema Macića, optuženog za ratne zločine počinjene nad srpskim civilnim stanovništvom u Bradini kod Konjica 1992. godine, samo početak tužilačkog procesa koji bi neminovno trebalo da rezultuje podizanjem optužnice zbog udruženog zločinačkog poduhvata protiv srpskog naroda na području Konjica.

U protivnom, ova, ili eventualno još nekoliko pojedinačnih optužnica, neće skoro ništa da znače. Tačnije, u tom slučaju to bi bio samo pokušaj minimalizovanja stravičnih zločina počinjenih u opštini Konjic i izbjegavanje da u tom klasičnom primjeru udruženog zločinačkog poduhvata pred lice pravde izađu najodgovorniji.

Mnoge optužnice iz Haškog tribunala jasno definišu šta je to udruženi zločinački poduhvat, u šta se više nego uklapaju dešavanja u opštini Konjic iz 1992. godine.

Ali ne samo u opštini Konjic, nego na cijeloj teritoriji Federacije BiH, odnosno tadašnje RBiH koja je bila pod kontrolom Armije RBiH, organizovan je udruženi zločinački poduhvat nad srpskim narodom.

Sve to isplanirano sa nivoa tadašnjeg Predsjedništva RBiH, Vlade, Ministarstva odbrane, komandanata Armije RBiH...

Konkretno, na teritoriji opštine Konjic udruženi zločinački poduhvat režirali su tadašnji Krizni štab opštine Konjic, predsjednik te opštine, načelnik i komandiri policijske stanice, kao i tadašnje političko vođstvo.

Na teritoriji konjičke opštine te 1992. godine ubijena su 172 civila srpske nacionalnosti, a sva srpska sela su uništena. Svi Srbi s te teritorije su protjerani, a preko 300 srpskih civila prošli su kroz logore.

Za sve to postoje nepobitni dokazi, a Timu MUP-a RS za istraživanje i dokumentovanje krivičnih djela ratnog zločina već godinama su poznati i svi neposredni izvršioci tih ratnih zločina.

Ako Tužilaštvo BiH i dalje bude izbjegavalo da podigne optužnice za udruženi zločinački poduhvat na području Konjica, biće to samo još jedan znak da je nešto i te kako trulo u toj instituciji i da bi ono što prije trebalo da bude temeljito reformisano. U protivnom, s obzirom na to da ratni zločin ne zastarijeva, Republika Srpska sigurno ima resurse da preuzme posao koji Tužilaštvo BiH nije htjelo, ili nije znalo da odradi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Vozači, oprez!
Vozači, oprez!
Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana