Zločini nad Srbima

Slobodan Dakić
Zločini nad Srbima

Srbe u zapadnoj Krajini kroz vijekove su "trali" mnogi okupatori, zavojevači, navodni "oslobodioci"..., ali niko od tih "moćnika" nije nanio toliko zla i načinio toliko zločina srpskom stanovništvu u 13 zapadnokrajiških opština kao u posljednjem ratu hrvatski i muslimanski vojnici iz Zagreba, Bihaća, Sarajeva...

Ubijeno je više od 2.000, a sa svojih vjekovnih ognjišta protjerano oko 120 hiljada Srba. Poslije najezde ostala je pustoš, spaljeno i sa zemljom sravnjeno 300 srpskih gradova i naselja. Ostala su samo zgarišta i tragovi zvjerskih zločina koje teško može da razumije normalni ljudski um.

Spaljeno je sve što je bilo srpsko, prema "receptu" "spaljena zemlja", a u "režiji" generala Ante Gotovine i Atifa Dudakovića. One Srbe koji nisu uspjeli da pobjegnu "oslobodioci" iz Splita, Varaždina, Zagreba, Bihaća, Bužina... su likvidirali. Ubijeno je više od 2.000 nevinih civila i zarobljenih srpskih vojnika od Grahova, preko Petrovca, Ključa do Jajca i Mrkonjić Grada.

Prema podacima Koordinacionog tima Vlade RS za istraživanje ratnih zločina, iz više masovnih grobnica ekshumirano je 1.214 tijela, dok se još traga za 420 tijela. Naime, u masovnoj grobnici Kamen kod Glamoča pronađeno je 108, u naselju Šušnjar kod Sanskog Mosta 78 tijela, u masovnoj grobnici Carevo polje kod Jajca 90, a u Mrkonjić Gradu 181 tijelo ubijenih srpskih civila i vojnika...

Dokaza o zločinima je mnogo, ali nije se dogodilo ono što je trebalo: nije podignuta nijedna optužnica protiv zločinaca. Ni televizijski snimak koji je"zaledio" normalni ljudski um u kojem komandant Petog korpusa Armije RBiH Atif Dudaković urla: "Pali, pali sve. Nek pali sve odreda..." nije dovoljan dokaz da "ćutolozi" u Tužilaštvu BiH podignu optužnicu. Nije izgleda dovoljan dokaz ni masovna grobnica u Mrkonjić Gradu sa 181 ubijenim srpskim civilom. U njoj su sahranjeni muškarci, žene i djeca ubijani tupim predmetima i maljevima. Žrtvama su razbijane lobanje, oštrim predmetima sječene ruke, noge, uši... Iskopavanje grobnice bio je stravičan prizor za patologe, a da se ne govori o porodicama žrtava. Ni dokumentacija o zločinima u Mrkonjić Gradu koja teži 40 kilograma, sa analizama, dokazima, ekspertizama nije bila dovoljno "teška" da Haško tužilaštvo pokrene procesuiranje zločina, nego je predmet vratilo Sudu BiH da skuplja prašinu po nečijim fiokama. U tom sudu, vjerovatno i ne znaju gdje se i kod kojeg "krojača pravde" nalazi nakupljen prašine predmet o ratnom zločinu u Mrkonjić Gradu.

Porodice žrtava, ali i srpski narod se pitaju ne dešava li se tako još jedan zločin, ovoga puta nad istinom i pravdom, Ili, možda srpske žrtve nemaju pravo na pravdu, a njihove porodice na mir i ljudski spokoj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Nove oluje
Nove oluje
Vozači, oprez!
Vozači, oprez!
Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana