Zločini nad Srbima

Goran Maunaga

Iako je Komisija za istraživanje stradanja Srba, Hrvata, Bošnjaka, Jevreja i ostalih za Sarajevo formirana 2006. godine, a tim SIPA za istraživanje zločina u tom gradu početkom 2013. godine, zločini nad Srbima nikada nisu istraženi, odgovorni nisu procesuirani, a nestali sarajevski Srbi nisu pronađeni.

Tužilaštvo BiH je prva adresa na koju se treba obratiti po pitanju razloga za tako neuspješan posao, iako tamo tvrde da rade u skladu sa Strategijom za rad na predmetima ratnih zločina i da procesuiraju sve predmete, pa tako i one koji se odnose na ratne zločine počinjene nad pripadnicima srpske nacionalnosti u Sarajevu.

Međutim, tom čudnom tvrdnjom ne mogu ni sakriti ni demantovati potpuno negativan izvještaj sudije Džoane Korner o radu Tužilaštva baš na tim predmetima. Ne mogu prikriti ni činjenicu da je sada suspendovani glavni tužilac Goran Salihović prioritet davao radu na jednostavnijim, umjesto na težim predmetima ratnih zločina, čak kažnjavajući one koji su pokušali da rade onako kako to nalaže strategija.

Činjenica je da je Tužilaštvo obustavilo istragu za Dobrovoljačku ulicu, da je obustavilo ekshumacije na sarajevskoj deponiji u Buća potoku, na Kazanima, na Alipašinom polju. To su samo neki od poznatijih predmeta, a u SIPA znaju da su u proteklom periodu Tužilaštvu podnijeli više od 100 kompletnih izvještaja u vezi sa zločinima počinjenim nad Srbima. A samo u Tužilaštvu znaju zašto za najveći broj tih slučajeva nisu pripadnicima SIPA dali nikakvu drugu naredbu ni bilo kakav zahtjev za dopunu da bi postupak bio okončan.

Zato je za pohvalu to što je podnesena inicijativa za formiranje nove komisije za utvrđivanje istine o stradanju Srba u Sarajevu u periodu od 1992. do 1995. godine. A ako bošnjački politički predstavnici spriječe njeno formiranje, biće očigledno da ne žele otkrivanje istine o stradanju sarajevskih Srba i o onima koji su te zločine počinili.

To, naravno, ne bi bilo ništa novo, ali bi bar i definitivno bilo jasno da od političkog Sarajeva i Tužilaštva BiH Srpska više ne treba da očekuje ništa o tom pitanju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
Moć kao droga
Moć kao droga
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana