Zločini i svjedoci

Goran Maunaga

Tužioci Tužilaštva BiH treba da hitno pokrenu krivične postupke, odnosno da istraže slučajeve svjedoka u predmetima ratnih zločina koji mijenjaju iskaze, lažno svjedoče i odjednom, uz iznenadnu amneziju, odustaju od svjedočenja.

Takva „praksa“ uzima sve više maha, a najdrastičniji slučaj bio je u predmetu protiv Nasera Orića, u kojem je javna tajna bilo to da svjedoke podmićuju iznosima do 50.000 maraka.

To se nastavilo u predmetu protiv Elfete Veseli, optužene za izuzetnu krvoločnost i iživljavanje dok je ubijala jedanaestogodišnjeg dječaka Slobodana Stojanovića u Donjoj Kamenici kod Bratunca, a kako stvari stoje i u predmetu protiv bivše pripadnice HVO-a Azre Bašić, optužene za zločine nad Srbima u Derventi. Nakon što je Tužilaštvo BiH izmijenilo optužnicu protiv nje baš zbog problema sa svjedocima, ne bi bilo iznenađenje ni da i ona bude oslobođena.

I pored najave jednog tužioca da će u tim predmetima početi da pokreće postupke protiv takvih svjedoka, to se još nije desilo, pa se još ne nazire eventualni kraj ovakvim slučajevima.

S druge strane, svjedoci koji svjedoče u predmetima ratnih zločina počinjenih nad pripadnicima bošnjačkog naroda u potpuno su drugoj situaciji.

U takvim predmetima istražioci SIPA i Tužilaštva BiH već godinama koriste prisilu prilikom ispitivanja svjedoka i, još gore, niko nikad u tim institucijama nije pokrenuo pitanje odgovornosti tih nasilnika, koji, pod izgovorom profesionalne istrage, svjedocima prijete i prisiljavaju ih da daju lažne izjave.

Tako u predmetima ratnih zločina „Kravica“, „Patkovci“ u opštini Srebrenica te u predmetu „Korićanske stijene“ već godinama postoje tvrdnje svjedoka da su im istražioci prijetili i od njih uzeli izjavu pod prisilom. Većina tih i takvih istražilaca napredovala je u poslu, dok su optuženi u tim predmetima osuđeni na dugotrajnu robiju samo na osnovu tih prvobitnih, iznuđenih lažnih izjava.

I dok su svjedoci u predmetima protiv srpskih optuženika u strahu da i oni ne budu optuženi u slučaju da svjedoče u korist optuženih, svjedocima u slučaju Orića i sličnih dozvoljeno je sve, čak i lažno svjedočenje.

Nepokretanje krivičnih postupaka protiv takvih predstavlja dalje urušavanje već srozanog digniteta bh. pravosuđa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
Moć kao droga
Moć kao droga
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana