Zločini i nestali

Vedrana Kulaga Simić

Godinu po godinu, i naniza se njih dvadeset. Već dvije decenije mnoge porodice traže istinu o stradanju svojih najmilijih, ali i istovremeno ne prestaju da se vrte u začaranom krugu pustih obećanja i lažnih nada da će svi odgovorni odgovarati i biti kažnjeni.

Jer i brojni Srbi su stradali u nemilim događajima početkom devedesetih godina - u Sarajevu, Zenici, krajiškim opštinama i drugim dijelovima BiH gdje, možda, i danas počivaju skrivene njihove kosti. A istina o njihovoj sudbini se ni poslije dvije decenije ne zna.

I tome se mora stati u kraj, jer godine donose zaborav. Htjeli mi to ili ne. Mora se saznati i javno reći ko su odgovorni za stradanja Srba u proteklom ratu. Ko su ti koji su "prekinuli" živote staraca, žena, djece, kao i glava domaćinstava. Reći, dokazati i izvesti ih pred lice pravde.

Iako godinama mnogi upućeni upiru prstom u neke od njih, sud i kazna još bježe barem jedan korak ispred. Zato se nadajmo da će najavljene aktivnosti Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica RS pokazati da i za srpske žrtve postoji pravda.

Centar će istraživati i ratne zločine u opštini Zavidovići, na Ozrenu, u Vozući i Kaknju, a akcenat će biti na istraživanju ratnih dešavanja u srebreničkoj regiji, zapadnokrajiškim opštinama, Sarajevu, ali i u Zenici i Zavidovićima kako bi se stalo u kraj manipulacijima sa brojem žrtava, ali i ubrzalo procesuiranje ratnih zločina i traženje nestalih.

Centar će uz ova istraživanja raditi i na formiranju baze podataka nestalih i razmijenjenih živih i mrtvih od 1991. do 1996. godine, na projektu popisa i evidentiranja srpskih žrtava u ratu u BiH od 1992. do 1995. godine.

Protekle godine su obilježile brojne manipulacije brojevima, a pri tome se uvijek nekako umanjio broj srpskih žrtava, bez obzira na činjenice, podatke brojnih udruženja, u poređenju sa brojem stradalih Bošnjaka. Tome se mora stati u kraj i vidjeti koliko je ko izgubio i na koji način. Bez prevara i laži.

Danas je istina da istinu čekaju mnogi zločini i žrtve. Ona mora izaći na vidjelo, jer to zaslužuju i nastradali i oni koji, na neki način, i žive samo za tu istinu. Dvije decenije su iza nas, a brojne porodice još čekaju da se jednom za sva vremena zapiše da su i Srbi stradali i da i srpske majke žive od godišnjice do godišnjice. Čekajući istinu, čekajući pravdu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana