Zločini bez kazne

Goran Maunaga

"Bradina" i "Jošanica" samo su dva od velikog broja predmeta ratnih zločina počinjenih nad Srbima za koje su podneseni izvještaji, za koje postoje svjedoci i neoborivi dokazi ali koji, "zahvaljujući" pravosuđu BiH, nikada nisu procesuirani.

Ova selektivna pravda ne može više biti opravdavana ni tvrdnjom iz Tužilaštva da u svim predmetima "prioritet imaju oni gdje je počinjeno najviše zločina". Jer, čak i u slučaju da ta floskula i ima opravdanje, do danas bi valjda na red došao bar neki od većih slučajeva u kojima su žrtve bili Srbi. Tužilaštvu BiH ništa ne znači to što je MUP RS u svojim izvještajima u tim predmetima naveo krivce, osumnjičene počinioce zločina. Oni nisu ni saslušani, a kamoli da su privedeni, procesuirani i osuđeni. Jer šta su za Tužilaštvo desetine ubijenih nedužnih srpskih civila, koji su likvidirani samo zato što su Srbi? Šta znači Tužilaštvu to što je u Bradini samo u jednom danu sravnjeno sa zemljom čitavo srpsko naselje u kome je bilo oko 400 domaćinstava? Ili to što u tom selu Srba više i nema? Očigledno, ništa.

U Tužilaštvu ne mora niko ni da odgovori na ova pitanja jer njihov dosadašnji nerad na tom i drugim, sličnim predmetima, govori jasno kakav im je stav o tim slučajevima.

To je stav koji, naravno, nikad neće biti izgovoren glasno, ali očigledna višegodišnja smišljena opstrukcija, jednostavno, ne može da znači ništa drugo nego da ih nije briga.

Međutim, oni koji u BiH opstruišu tako osjetljive stvari, baš zbog toga, zbog te opstrukcije predmeta ratnih zločina počinjenih nad Srbima, nikada ne bi smjeli ni da pomisle, a kamoli da spomenu pomirenje, suživot, zajedničku BiH. Jer oni su najodgovorniji zato što svega toga nema. Niti će ga, s takvim njihovim "radom", ikada biti.

Uzalud čak i ministar unutrašnjih poslova RS uporno govori o tome da nema razumijevanja u Tužilaštvu i Sudu BiH kada je riječ o ratnim zločinima počinjenim nad srpskim stanovništvom i izvještajima MUP-a te da se radi o selektivnoj pravdi.

Sve to nikada neće biti zaboravljeno, što svjedoči i redovno služenje liturgija i parastosa za stradale, ali predstavnici Srpske, takođe, nikada ne treba da odustanu od procesuiranja više od 1.000 izvještaja koje je za zločine nad srpskim narodom Tužilaštvu BiH podnio MUP RS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana