Zločinci na visokim položajima

Goran Maunaga
Zločinci na visokim položajima

Na visokim političkim, sudskim, tužilačkim, policijskim položajima u BiH već godinama se nalaze pojedinci osumnjičeni za ratne zločine, oni protiv kojih se vode ili navodno vode istrage, ali koji su najvjerovatnije okrvavili ruke tokom rata u BiH jer o tome postoje i dokazi i svjedoci.

Porazna je činjenica što se dosta takvih predmeta adaktira, što se istrage i procesi blokiraju na razne načine, jer svako štiti "svog zločinca", odnosno poštuje nepisano bh. pravilo da je jedan isti čovjek za pripadnike jednog naroda zločinac, dok je za drugu naciju on heroj.

Takvi slučajevi danas su naročito izraženi u FBiH, i to uglavnom kod predstavnika bošnjačkog naroda, jer su u ratu Bošnjaci pripadali grupaciji "dobrih momaka" i "oslobodilaca".

Jedan od takvih predmeta je i "slučaj Ševala Bašića", koji danas radi kao tužilac u Kantonalnom tužilaštvu Tuzlanskog kantona. Iako je svjedok Dragoljub Filipović dao izjavu policiji u kojoj tvrdi da je Bašić, kao načelnik policije, batinanjem u Živinicama kod Tuzle u maju 1992. godine ubio Milojku Filipović i Dragicu Modraković, taj predmet do danas miruje. A kako i ne bi, kad je na procesuiranje dat baš tužilaštvu u kome radi Bašić.

Slučaj Ejupa Ganića jedan je od poznatijih i tu se ne može dodati ništa što već nije poznato.

Slična situacija je i u Okružnom tužilaštvu u Doboju, gdje godinama radi tužilac Bošnjak osumnjičen za ratni zločin. I pored svjedočenja očevidaca, on ne samo da je i dalje na toj funkciji, nego blokira istrage u vezi sa zločinima koje su počinili njegovi sunarodnici.  

"Glas Srpske" je svojevremeno objavio i da je potpredsjednik Kluba poslanika SDA u Parlamentarnoj skupštini BiH Šemsudin Mehmedović, u ratno vrijeme dok je bio šef Centra službi bezbjednosti Doboj sa sjedištem u Tešnju, potpisivao fiktivna vjenčanja pripadnika Alžirske grupe sa maloljetnim Bošnjakinjama. Poslije rata nezakonito je dijelio oružje.

Ali sve to nije čudno jer Ministarstvo bezbjednosti BiH, recimo, domaće mudžahedine, koji su činili jezgro odreda "El mudžahedin", nije pozvalo ni kao svjedoke, ni kao saučesnike u zločinu. Još manje je sve to čudno ako su tačne tvrdnje upućenih da u Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA) BiH vlast imaju paralelne strukture preko kojih bošnjački obavještajni sektor vodi svoje poslove.

Šta onda očekivati u ostalim, opisanim i sličnim slučajevima?

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Odmor naš nasušni
Odmor naš nasušni
Nove oluje
Nove oluje
Vozači, oprez!
Vozači, oprez!
Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana