Zločin u Velikom parku

Goran Maunaga

Podizanje optužnice za ratni zločin počinjen nad zarobljenim pripadnicima JNA u sarajevskom Velikom parku u aprilu 1992. je mali korak za Tužilaštvo BiH, ali veliki za pravdu.

Taj postupak je značajniji kad znamo da duže od dvije decenije traju opstrukcije predmeta ratnih zločina počinjenih nad pripadnicima srpskog naroda i da su u BiH na slobodi čak i oni protiv kojih postoje neoborivi dokazi da su počinili ratne zločine.

Na stranu to što se unaprijed zna da pokušaji prikrivanja tog zločina i "miniranja" sudskog procesa i dalje neće prestati, činjenica da je Tužilaštvo optužilo bar četvoricu bitnih u komandovanju i izvršenju tog zločina, jako je važna.

Jer nemoguće je da baš svi predmeti ratnih zločina počinjenih nad Srbima budu adaktirani ili da idu na način prisile i ucjene prema svjedocima te kupovine svjedoka, kako je to slučaj, recimo, u predmetu "Naser Orić". Neko će, valjda, i da odgovara.

Ovaj predmet je bitan jer je i prije početka rata pokazan odnos sarajevskih bošnjačkih vlasti prema JNA i njihova namjera razbijanja zajedničke države Jugoslavije i, pogotovo, odnos prema Srbima, najava zla koje ih u tom gradu očekuje u narednom periodu.

Zato treba vjerovati u to da će, kad-tad, zbog početka svih zala, odgovarati oni koji su pokrenuli i učestvovali u rušenju SFRJ, tadašnje punopravne članice Organizacije ujedinjenih nacija. A u sklopu toga, naravno, i zbog napada na JNA.

Mada frizirana slika žrtve i zločinca postepeno počinje da blijedi, ustupajući mjesto pravu i pravdi, kada je riječ o procesuiranju ratnih zločina još ćemo se do stvarne primjene prava nadgledati nepravde, a zločinci će još dugo hodati slobodno pored nas.

To dokazuju i izjave optuženih u predmetu "Veliki park". Naviknuti da su "branioci" i "oslobodioci", godinama neargumentovano podržavani u fikciji da "brane svoju zemlju od agresora", izjavljuju da bi opet sve ponovili.

I to je ono što je u BiH jezivo isto onoliko koliko i zločin koji je počinjen. To je ono što je preneseno na mlade generacije i što BiH nikada neće dozvoliti da učini ni korak naprijed.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
Moć kao droga
Moć kao droga
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana