Zločin u Mrkonjiću

Slobodan Dakić
Zločin u Mrkonjiću

Mrkonjić Grad u svom viševjekovnom postojanju i burnoj istoriji možda nema značajnijeg datuma od 4. februara 1996. godine.

Tog dana prije 15 godina Mrkonjićani su se poslije petomjesečnog izbjeglištva vratili na svoja vjekovna ognjišta i započeli novi život u spaljenom i porušenom gradu.

Njihovu sreću zbog povratka u svoje domove poslije višemjesečnih izbjegličkih nevolja pomutila je činjenica da su u masovnoj grobnici u pravoslavnom groblju pronašli tijela 181 ubijenog srpskog civila i zarobljenog vojnika.

U jesen 1995. godine područje zapadnokrajiških opština okupirale su oružane snage Hrvatske vojske, koje su za 117 dana okupacije počinile zločine i ubile 364 nedužna civila i vojnika, od čega 210 sa područja mrkonjićke opštine.

Slika o zločinima iz Mrkonjić Grada obišla je svijet koji je ostao nijem i nije osudio zločine hrvatskih oružanih snaga. Niko nije ni kaznio zločince. Kao da te žrtve nisu bile ljudska bića koja su imala pravo na život.

Prošlo je 16 godina od tih zločina, a za zlodjela niko nije odgovarao. Boli činjenica da još niko ni prstom mrdnuo nije da se pokrene proces i osude zločinci.

Sudu u Hagu još prije deset godina dostavljena je obimna dokumentacija o zločinima. U tom sudu predmet težak četrdesetak kilograma niko nije ni otvorio. Godinama je Karla del Ponte tvrdila vlastima i porodicama žrtava da je predmet u fazi "obrade" i da se pripremaju optužnice. Nažalost, sve je ostalo na obećanjima i bacanju prašine u oči porodicama žrtava.

Tužilaštvo iz Haga je predmet "sporom poštom" poslalo u Sarajevo. U Sudu BiH mjesecima su tvrdili da je predmet i dalje u Hagu, da bi u Tužilaštvu BiH priznali prije tri godine da je predmet kod njih na "kaljenju" i "obradi". I od tada - ništa. Kao da nikoga nije briga.

Porodicama ostaje samo da se nadaju da će jednog dana nadležni da shvate da je u Mrkonjić Gradu počinjen zločin i da krivci moraju da konačno budu kažnjeni. Pravda je uvijek bila spora, ali dostižna, valjda će tako biti i ovog puta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Nove oluje
Nove oluje
Vozači, oprez!
Vozači, oprez!
Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana