Zločin u Mrkonjić Gradu

Slobodan Dakić

Navršilo se 16 godina kako su pripadnici regularnih vojnih jedinica oružanih snaga Hrvatske i Hrvatskog vijeća odbrane počinili stravične zločine u Mrkonjić Gradu za 117 dana okupacije, u jesen 1995. i zimu 1996. godine.

"Oslobodioci" su ubili 364 srpska civila i zarobljena vojnika, koji su bili krivi samo zato što su bili Srbi.

Proteklo je više od deceniju i po kako stanovnici Mrkonjić Grada i porodice žrtava iščekuju pravdu, da naredbodavci i izvršioci odgovaraju za stravične zločine.

A ako je suditi po sadašnjem "tempu" rada Tužilaštva i Suda BiH, trebaće bar još toliko godina da se sarajevski "prvaši" sjete da je u Mrkonjić Gradu počinjen stravičan ratni zločin i da počnu bar da se raspituju o sudbini predmeta, koji je njima na procesuiranje prije šest godina vratilo Tužilaštvo iz Haga.

Biro Vlade Republike Srpske za saradnju sa Haškim tribunalom dostavio je prije deset godina Sudu za ratne zločine u Hagu obimnu dokumentaciju o ratnim zločinima koje su počinili Hrvatska vojska i HVO. Dokumentacija teška četrdesetak kilograma "ležala" je i kupila prašinu u fiokama Haškog tribunala pet godina. Kada je  odležala svoju "kaznu", neko se sjetio u Hagu da paket zapečaćen vrati u Sarajevo Tužilaštvu BiH. Ni to nije imalo vajde.

Zašto? Kao da srpske žrtve i njihove porodice nemaju pravo na pravdu, na istinu da su hrvatske oružane snage počinile zločin i sa njihovih vjekovnih ognjišta protjerale više od 25.000 Srba. Porušeno je i zapaljeno 1.608 kuća, 700 stanova, a oko 3.000 stambenih objekata je onesposobljeno za stanovanje. Ratna šteta procijenjena je na oko 700 miliona maraka.

Opština Mrkonjić Grad, suočena sa činjenicom da ni Tužilaštvo u Hagu, a ni Sud BiH nisu do sada "mrdnuli ni prstom", donijela je odluku prije sedam godina da tuži Hrvatsku za ratnu štetu i urbicid. Obimna dokumentacija je prikupljena, a ekspertski tim advokata čeka procesuiranje i presudu nekom od izvršilaca ratnog zločina, pa da podnese tužbu.

Zbog otezanja Tužilaštva BiH u Sarajevu da u "rad" uzme "predmet ratni zločini u Mrkonjić Gradu" Savez logoraša Republike Srpske presavio je tabak i dokumentaciju sa ekspertizom o počinjenim zločinima prošle godine predao državnom tužiocu Hrvatske Mladenu Bajiću, ali i Tužilaštvu Srbije za ratne zločine u Beogradu.

Za sada i u ovim tužilaštvima predmet se nalazi na "hlađenju", jer nema povratnih informacija da se nešto konkretno radi na  procesuiranju izvršioca zločina.

Do kada će tako biti, pitaju se Mrkonjićani i porodice žrtava? Jedina utjeha za njih je to što prema međunarodnom pravu ratni zločini nikada ne zastarijevaju...

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana