Zločin u Mrkonjić Gradu

Slobodan Dakić
Zločin u Mrkonjić Gradu

Stanovnici Mrkonjić Grada svakog 4. februara obilježavaju Dan opštine, ali se i prisjećaju progona i petomjesečnog izbjeglištva, kao i stradanja nedužnog stanovništva za vrijeme okupacije područja ove opštine u jesen 1995. godine od strane oružanih snaga Hrvatske.

Za 117 dana okupacije, oružane snage Hrvatske počinile su zločin nad 364 nedužna civila i zarobljena srpska vojnika, od čega je 210 sa područja mrkonjićke opštine. Samo u masovnoj grobnici u Pravoslavnom groblju u toj opštini pronađeno je 181 tijelo. Žrtve su na zvjerski način likvidirali pripadnici hrvatskih oružanih snaga. I pored dokaza, koji su mu dostavljeni, Haški sud okrenuo je glavu od ovog zločina.

Naime, dokumentaciju, koja je bila proslijeđena Tužilaštvu u Hagu, poslije višegodišnjeg "kupljenja prašine", Hag je vratio u Sud BiH u Sarajevu, koji još ništa nije preduzeo na procesuiranju odgovornih i izvršilaca zločina.

Zašto? Kao da srpske žrtve nisu žrtve. Kao da srpske žrtve i njihove porodice nemaju pravo na pravdu, na istinu da su na području mrkonjićke, ali i susjednih opština u jesen 1995. i zimu 1996. godine hrvatske oružane snage počinile zločin i sa njihovih vijekovnih ognjišta protjerali više od 25 hiljada Srba. Porušeno je i zapaljeno 1.608 kuća, oko 700 stanova, a oko 3.000 stambenih objekata onesposobljeno je za stanovanje. Ratna šteta procijenjena je na 680 miliona maraka.

Opština Mrkonjić Grad, suočena sa činjenicom da ni Tužilaštvo u Hagu ni Sud BiH nisu do sada "mrdnuli prstom", donijela je odluku da tuži Hrvatsku za ratnu štetu i ratni zločin. Obimna dokumentacija je prikupljena, ali pravni eksperti traže "model" kako da podnesu tužbu, jer to ne želi država BiH, bolje rečeno njen bošnjački i hrvatski "korpus", jer bi tim priznali činjenicu da je Hrvatska vojska okupirala i bila agresor u BiH.

Ipak, tračak nade pojavio se nedavno kada je Savez logoraša RS svu dokumentaciju o ratnim zločinima počinjenim nad Srbima dostavio Tužilaštvu za ratne zločine Srbije. U tom "paketu" teškom nekoliko stotina kilograma, našlo se i oko 40 kilograma obimne dokumentacije o zločinima u Mrkonjić Gradu. Tu su nalazi eksperta patologa dr Zorana Stankovića, iz beogradske Vojnomedicinske akademije koji je vršio oko dva mjeseca ekshumaciju žrtava iz masovne grobnice i čiji nalazi nedvosmisleno potvrđuju da je nad žrtvama počinjen ratni zločin.

Svi ti dokazi do sada nisu bili dovoljni da za zločine odgovaraju njihovi naredbodavci i izvršioci.  Dokaza je mnogo, ali je očito želje nadležnih tužilaštava i sudova u Hagu i BiH za istinom i pravdom malo. Zato se od tužilaštva u Beogradu očekuje mnogo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Odmor naš nasušni
Odmor naš nasušni
Nove oluje
Nove oluje
Vozači, oprez!
Vozači, oprez!
Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana