Zločin u Kravici

Željka Bašić
Zločin u Kravici

Umjesto da slave Božić, mještani Kravice već sedamnaest godina svakog 7. januara oplakuju gubitak najmilijih čiji su životi tragično i na najsvirepiji način ugašeni na najradosniji pravoslavni praznik koji simbolizuje porodično okupljanje i rađanje novog života.

Tako je bilo i ove godine kada je služen parastos za 158 srpskih žrtava i položeno cvijeće na centralnom spomeniku u Kravici. Od tih žrtava, 49 ubijeno je u ranu zoru, u vrijeme božićnog uranka 1993. godine.

Ubili su ih i mučili pripadnici muslimanskih snaga iz Srebrenice kojima je komandovao Naser Orić, a koji je i dalje na slobodi.

U nezapamćenom masakru, stotinu i jedno srpsko dijete ostalo je bez jednog ili oba roditelja, bez krova nad glavom, nade, putokaza, utjehe da im bilo ko i bilo šta može biti od pomoći.

Pojedinci iz tog sela izgubili su po sedmoro ili osmoro najmilijih u jednom trenutku.

Umjesto da slave Božić u toplini svojih domova, mještani Kravice sjećaju se stravičnih prizora u kojima su muškarci mučeni pa ubijeni, glave im vučene za vozilima po ulicama Srebrenice, a cijelo selo zapaljeno.

Bol i vapaj još su snažniji i glasniji jer za ovaj monstruozni zločin niko nije kažnjen, a pitanje je i da li će ikada i biti.

Sjećaju se mještani Kravice i snježnih smetova kroz koje su boreći se sa zimom, strahom i beznađem nosili do Drine ranjene i djecu u naručju da bi spasili živu glavu.

Prema podacima Vlade Republike Srpske, snage pod komandom Orića na području Srebrenice, Bratunca i Zvornika u prvoj godini rata (1992/1993) ubile su više od 1.200 srpskih civila.

Prema obavještajnim podacima Vojske RS, Orić je lično rukovodio napadom na Kravicu, a, prema nepotvrđenim informacijama, bio je i na mjestu zločina.

Snage pod Orićevom komandom počinile su slične zločine i u drugim selima, a pravosudni organi u BiH pokazali su, nažalost, nebrojeno puta time što zločince još nisu kaznili, koliko uvažavaju srpske žrtve.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Odmor naš nasušni
Odmor naš nasušni
Nove oluje
Nove oluje
Vozači, oprez!
Vozači, oprez!
Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana