Zločin u Dobrovoljačkoj

Željka Domazet

U kakav nesagledivi ambis su pali pravosuđe u BiH i izgradnja njene demokratije najočitije govori primjer Dobrovoljačke ulice.

Već je prošlo četvrt vijeka otkako su na najzvjerskiji način pobijeni nevini mladi vojnici koji su se nalazili na odsluženju vojnog roka.

Niko još nije odgovarao za to iako je riječ o jednom od najstravičnijih zločina koji su dirigovani iz najvišeg vojnog, političkog i policijskog života tadašnje RBiH.

I pored bezbroj dokaza, svjedočenja, video-snimaka i dokumenata pred lice pravde niko nije izveden.

Godinama su porodice žrtava i njihovi predstavnici pokušavali da na mjestu stradanja postave spomen-ploču, ali im to nisu dozvoljavale ni kantonalne ni federalne vlasti.

Unazad nekoliko godina na dan stradanja preživjeli i porodice zvjerski pobijenih vojnika su uz budnu pratnju policije dolazili u jedan dio Dobrovoljačke ulice, polagali cvijeće, palili svijeće i odavali im počast.

Osim jakih policijskih snaga, na tom putu su ih pratile uvrede i psovke sa prozora i sa ulice cijelom trasom, a kolona onih koji su išli da odaju počast dostojanstveno uz gorke suze je sve to podnosila.

Ove godine situacija je još gora. Zbog bezbjednosnih razloga godišnjica stradanja se ne može obilježiti u gradu koji za sebe voli reći da je multietnički.

Porodice poginulih pripadnika JNA u Dobrovoljačkoj ulici dovoljno su ponižene činjenicom da ovaj slučaj nije dobio sudski epilog, pa ih ne treba izlagati dodatnom poniženjima u Sarajevu.

Zemlja u kojoj se nakon četvrt vijeka dosipa so na ranu onih koji su ucvijeljeni i čiji su najmiliji stradali samo zato što su se u pogrešno vrijeme našli na pogrešnom mjestu, ni u kom slučaju ne može računati na to da je danas-sutra zovu civilizovanom i demokratskom.

Upravo zbog Dobrovoljačke i zločina bez kazne u ovoj zemlji su i civilizacijske i demokratske norme pogažene na najbestijalniji način.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
Moć kao droga
Moć kao droga
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana