Zločin u Dobrovoljačkoj

Željka Domazet

Da u BiH pravda ne stanuje, pokazuju mnogobrojni primjeri indolencije prema ratnim zločinima koji su počinjeni tokom proteklog rata.

Jedan od najboljih primjera je zločin nad vojnicima Jugoslovenske narodne armije koji su zvjerski, kao glineni golubovi, pobijeni u centru Sarajeva u Dobrovoljačkoj ulici prije gotovo četvrt vijeka.

Zločin je počinjen nad kolonom golobradih vojnika različitih nacionalnosti koja se po strogom dogovoru i precizno utvrđenom rutom mirno povlačila iz kasarne. Tadašnja bošnjačka elita koja je odlučivala o sudbini ove zemlje ne trepnuvši je pogazila dogovor, sporazum i garancije mirovnih snaga Ujedinjenih nacija i ovu zemlju uvela u četvorogodišnji pakao od kojeg se, ni dvije decenije nakon krvoprolića, oporavila nije. A mladi ljudi poslužili su različitim kriminalcima, pripadnicima "Zelenih beretki", Patriotske lige, MUP-a i Teritorijalne odbrane tadašnje BiH kao zgodna nebranjena meta za ispunjenje ciljeva svih onih koji su ovu zemlju htjeli da kroje samo po svojoj volji i mjeri.

Iako je evidentno da je zločin počinjen, još uvijek nije došlo do procesuiranja i kažnjavanja onih koji su ga naredili i počinili. Godinama iz Tužilaštva ove zemlje porodice pobijenih vojnika i javnost dobijaju prazne odgovore da je istraga u toku, a vlasti Sarajeva ne dozvoljavaju čak ni da se postavi spomen-ploča koja bi podsjećala da je bez ikakvog razloga u centru Sarajeva pobijena nevina mladost i da oni koji dođu da obilježe ovo stradanje imaju gdje zapaliti svijeće i položiti cvijeće.

Dobrovoljačka ulica odavno je dobila drugi naziv, a porodice ubijenih i dalje strpljivo čekaju da pravosudne institucije ove zemlje privedu pravdi sve one koji su naredili zločin i okrvavili ruke krvlju nevinih mladića, vjerujući da će ih pravda jednog dana ipak stići kako bi se mogla graditi stabilna budućnost. Ne bude li ova zemlja konačno zločine i zločince nazvala pravim imenom i procesuirala ih bez odlaganja, i dalje će ostati trusno tlo na kome prosperitet neće moći da pruži korijene. Dok se pravda bude izbjegavala, a istina gurala pod tepih, u BiH će se i dalje sa oprezom razgovarati o svemu i zemlja će sve više tonuti u svom razdoru i podjelama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana