Zločin u Dobrovoljačkoj

Željka Domazet

Da BiH još zadugo neće stati na zdrave noge najdirektnije dokazuje odnos prema zločinu i zločincima, odnosno nedostatak volje pravosudnih institucija ove zemlje da bez obzira na nacionalnu pripadnost procesuira sve one koji su počinili ratne zločine.

U Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu juče je odata pošta vojnicima nekadašnje JNA, ubijenim početkom maja 1992. prilikom izvlačenja kolone vojnika iz Sarajeva. Krivci za ovaj zločin ni nakon 23 godine nisu kažnjeni, mada se njihova imena već dvije decenije znaju, a dokaza ima napretek.

Činjenica da od zločina u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu, gdje su pobijeni golobradi vojnici različitih nacionalnosti koji su se mirno, prema dogovoru, povlačili iz kasarne, pravosudne institucije ove zemlje i bošnjačke elite više od dvije decenije okreću glavu nije ništa drugo do dokaz da se u ovoj na sve načine podijeljenoj zemlji i dalje stvara paralelni sistem u kome su samo jedni žrtve, dok su drugi po inerciji zločinci.

Dugogodišnji pozivi porodica žrtava vlastima Sarajeva i BiH da zajedno dođu u Dobrovoljačku i polože cvijeće za nevino stradale, ostali su bez odgovora, a pružena ruka za pomirenje i oprost ostala je bez uzvraćenog stiska.

Uzaludni pozivi tužilaštvu ove zemlje da konačno pred lice pravde dovede sve one koji su naredili i počinili ove strašne zločine u kojima su nedužni poubijani kao glineni golubovi, naišli su na muk ove institucije, koja godinama i pored niza prikupljenih dokaza ne želi da se bavi ovim slučajem.

Jasno je kao dan da je ova pravosudna institucija već odavno postala moderator odnosa u BiH i dok se bude ovako ponašala, ova zemlja će i dalje tonuti u nesporazume i nestabilnost.

Ne bude li BiH konačno na pravedan i pravičan način zločine i zločince nazvala pravim imenom i procesuirala kako slovo zakona kaže i dalje će postojati pogodno tlo za sve one koji danas-sutra požele da je ponovo uvuku u sukob i rat.

Dok pravda ne progovori kako valja, narodi ove zemlje će i dalje sa oprezom gledati jedni na druge, svako će obilježavati “svoje stradanje”, a jedne te iste događaje jedni će nazivati jednim, a drugi drugim imenom bez snage, mogućnosti i želje da se suoče sa činjenicama.

A u slučaju Dobrovoljačke činjenica je da je zločin počinjen pa ma koliko se neki trudili da objasne da to nije tako.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana