Zločin u Dobrovoljačkoj

Glas Srpske

Gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen i sarajevsko Gradsko vijeće ovih dana sve aktivnosti usmjerili su na ostvarivanje samo jednog cilja, a to je da se zabrani porodicama žrtava i preživjelim pripadnicima JNA da po prvi put obilježe godišnjicu zločina u Dobrovoljačkoj ulici, na samom mjestu zločina u Sarajevu.

Između ostalih objašnjenja za svoju namjeru i želju, Behmen je naveo da se u Dobrovoljačkoj nije dogodio zločin.

Kako onda da nazovemo stradanje pripadnika JNA, koji su se tog 3. maja 1992. godine mirno povlačili iz Sarajeva, kada je na njih pucano i kada su iz zasjede ubijena 42, ranjena 73, a zarobljeno 215 vojnika.

Svako, iole razuman, ne može, a da se ne zapita, šta ima loše u sjećanju na stradale, u dostojanstvenom obilježavanju ovoga događaja, baš tamo gdje se on i dogodio, mirnom šetnjom, paljenjem svijeća i polaganjem bijelih ruža.

Zvaničnici Srpske saglasni su u ocjeni da je ovo test za Sarajevo, a da bi se eventualnim otkazivanjem obilježavanja stradanja pripadnika JNA pokazalo da je to grad čija je politička i etnička struktura jednonacionalna i da u njemu nema tolerancije.

Odsustvo tolerancije jasno je vidljivo već u samom zahtjevu Behmena, koji je podržalo i Gradsko vijeće, da se zabrani ovaj skup 3. maja u Sarajevu. U zahtjevu Behmen navodi da bi obilježavanje Dobrovoljačke bilo “uvreda za sve nevine žrtve opsade Sarajeva koja je počela toga dana”. Dodao je i da obilježavanje “navodnog stradanja JNA u Dobrovoljačkoj predstavlja početak procesa redefinisanja istorije opsade Sarajeva”. Da li to Behmen, možda, kroji neku novu istoriju? I zašto vojnici JNA koji su ubijeni iz zasjede nisu žrtve?

Poslije ovih dešavanja ne možemo da se ne upitamo zašto se pravi razlika između žrtava? Jer, pripadnicima svih naroda, pa tako i bošnjačkog, dozvoljeno je da na teritoriji Republike Srpske nesmetano obilježavaju datume stradanja svojih sunarodnika već godinama. Zašto onda Srbi ne mogu da urade to isto u Sarajevu, zašto to nekome smeta?

Ovakvim i sličnim stavovima zvaničnika iz Sarajeva, šalje se jasna poruka, a to je da Srbima tamo nije mjesto, da su oni jedini krivci i da nad njima nisu činjeni zločini. A takve poruke ničemu ne vode. Jer, istina se zna.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Odmor naš nasušni
Odmor naš nasušni
Nove oluje
Nove oluje
Vozači, oprez!
Vozači, oprez!
Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana