Zločin nad zločinom

Vedrana Kulaga Simić

Ratni vihor odnio je početkom devedesetih godina prošlog vijeka mnoge živote i ostavio zgarišta na ognjištima, ali i nakon više od dvije decenije njegovi korijeni još uzimaju svoj danak.

Brojne porodice još čekaju pravdu za svoje najmilije koji su postradali od neprijateljske ruke na najsvirepije načine, a sve su prilike da mnogi, nažalost, tu pravdu neće dočekati jer mnogi domaći zvaničnici i stranci traže da “hitno budu kažnjeni ratni zločinci”. Hitno, nakon 23 godine od kraja rata.

Domaći zvaničnici i ostali nadležni su u godinama koje su iza nas usvojili brojna dokumenta, strategije i izvještaje gdje su jasno pisali datumi do kada je trebalo da bude stavljena tačka na određene probleme i otvorena pitanja. Jedno u tom nizu je i kažnjavanje svih odgovornih za ratne zločine počinjene u proteklom ratu, ali....

Rat je ostavio žrtve na svim stranama, ali sve što mogli da vidimo do sada vodi ka zaključku da su neke žrtve važnije od drugih, iako to tako ne bi trebalo i ne smije da bude.

Takav rasplet pojedinih događaja kumovao je, s druge strane, ovome što danas imamo, a to su tenzije i nepovjerenje u BiH jer oni koji su do sada trebali da završe određene zadatke to, iz ovih ili onih razloga, nisu uradili.

Jasno je da se stalno vrtimo u začaranom krugu obećanja i da svako malo produžavamo rokove, a da pri tom ne bude utvrđeno zbog čega nadležni nisu ispoštovali prethodne, a vrijeme “leti”.

Tu zlu sudbinu doživjela je Strategija za rad na predmetima ratnih zločina jer nadležni nisu stavili tačku na ključne slučajeve zločina iz devedesetih godina do početka ove, 2018. godine. Novi rok je 2023. godina, ali ni to još nije dobilo svu potrebnu podršku, odnosno zvanični potpis onih u čijim je rukama budućnost ove zemlje.

Takvi promašaji koštali su mnogo ovu zemlju i one koji još vjeruju u njenu budućnost.

Vrijeme briše tragove, a pod ovim podnebljem te riječi iz dana u dan poprimaju sve veći značaj.

Svjedoci brojnih zločina više nisu među živima i to je tek jedna od stvari koje koče rješavanje određenih predmeta koji se odnose na ratne zločine. Druga je politički uticaj i tako dalje, i tako dalje.

U pravosudnim ladicama još je, nažalost, skrivena istina o brojnim dešavanjima iz prošlosti, a takav trenutni epilog je kamen spoticanja na putu ka boljoj budućnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
Moć kao droga
Moć kao droga
Mitomanija
Mitomanija
Sve je bilo uzalud
Sve je bilo uzalud
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana