Zločin i pravda

Sandra Miletić
Zločin i pravda

Savez logoraša Republike Srpske 15. januara ustupiće Specijalnom tužilaštvu Srbije u Beogradu svu dokumentaciju o ratnim zločinima počinjenim nad Srbima u BiH koja je bila u Haškom tribunalu, a koja se danas nalazi u Tužilaštvu BiH.

Tu je riječ o više od 300 predmeta ratnih zločina koji ni danas, 14 godina poslije završetka rata, nije procesuiralo pravosuđe u BiH, a prije svega Sud i Tužilaštvo BiH.

Tako logoraši, odnosno porodice žrtava, umjesto u zemlji u kojoj žive i u kojoj su konstitutivan narod ravnopravan sa svim ostalim, pravdu moraju da traže u susjednoj državi.

Kažu da su se definitivno uvjerili da u BiH nema pravde za njih i da oni koji su počinili zločine u BiH izgleda nikada neće biti kažnjeni.

A da je zaista tako, pokazuje i činjenica da su i Savez logoraša, kao i MUP RS dostavili nadležnim pravosudnim institucijama hiljade i hiljade pisanih dokumenata i dokaza o zločinima nad Srbima, da postoje svjedoci tih zločina koji su spremni da o tome pričaju, da postoje snimci zločina, ali da niko ništa godinama ne čini da zločinci budu kažnjeni.

Naprotiv, i pored čvrstih dokaza sudovi i tužilaštva u BiH obustavljaju i prekidaju procese i istrage, predmeti godinama skupljaju prašinu u ladicama tužilaca i sudija, a istrage tapkaju u mjestu.

U 300 predmeta koje će Savez logoraša RS da dostavi Beogradu, a koje je bivši tužilac Haškog tribunala Karla del Ponte pod oznakama A, B i C vratila Tužilaštvu BiH, nalaze se imena čak 22.167 lica bošnjačke i hrvatske nacionalnosti za koje se sumnja da su počinili ratne zločine nad srpskim narodom.

I niko od njih nikada nije odgovarao za ono što je uradio.

Zbog neprocesuiranja ovih predmeta Savez logoraša prekinuo je svu komunikaciju sa Sudom i Tužilaštvom BiH i ubuduće će da sarađuje isključivo sa Specijalnim tužilaštvom Srbije kome će da dostavi ove predmete.

Drugog izbora (vidi se to iz svega onoga što su čuli, vidjeli i doživjeli) nisu ni imali.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Odmor naš nasušni
Odmor naš nasušni
Nove oluje
Nove oluje
Vozači, oprez!
Vozači, oprez!
Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana