Zločin i počasti

Miroslav Filipović
Zločin i počasti

Odavanje najviših vojnih i državničkih počasti na komemoraciji u Sarajevu povodom smrti bivšeg komandanta Armije RBiH generala Rasima Delića, koga je Haški tribunal osudio na tri godine zatvora zbog ratnih zločina, nikako drugačije se ne može ocijeniti nego skandaloznim.

Iz formalno-pravno-institucionalnog ugla gledano, odavati počast osobi osuđenoj za nesprečavanje zločina mudžahedina nad srpskim vojnicima je neprihvatljivo i nemoralno, bez obzira na to kakve su emocije Delićevih ratnih saboraca koji sada obavljaju najviše političke funkcije u FBiH i na nivou BiH.

Komemoracija i počasna straža pripadnika OS BiH održana je u Domu OS BiH, počasni plotun ispalili su pripadnici bošnjačke komponente OS BiH, uz prisustvo predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Harisa Silajdžića i ministra odbrane BiH Selme Cikotića.

Da li to onda znači da su Bošnjaci potpuno "preuzeli" vojsku ove zemlje i stavili je u ostvarivanje svojih ratnih ciljeva, jer kako drugačije objasniti evidentnu zloupotrebu institucija BiH radi veličanja čovjeka osuđenog za ratni zločin?

I ovaj primjer nedvosmisleno oslikava volju radikalne bošnjačke politike zadojenu mržnjom i netrpeljivošću, koja po svaku cijenu želi da se nametne kao neprikosnoveni gospodar u ovoj nesrećnoj zemlji.

- Mi koji smo opstali moramo govoriti istinu i ne smijemo dozvoliti da se izjednači krivica agresora i žrtve - kazao je Silajdžić na komemoraciji i razotkrio naličje te destruktivne volje.

Po Silajdžićevom subjektivno-amoralnom vrednovanju ratnih događaja, zaklani srpski vojnici su očigledno bili agresori, a njihovi krvoločni dželati mudžahedini i njihovi zaštitnici žrtve.

Tako se Silajdžić bori protiv "prekrajanja istorijskih činjenica" i zemlju vraća u krvave devedesete, jer uporno oživljava ratne duhove i poziva na mržnju prema svemu što je srpsko.

Možemo samo zamisliti kakva bi reakcija predstavnika međunarodne zajednice u BiH uslijedila kada bi zvaničnici RS odali počast nekom srpskog generalu osuđenom za ratni zločin.

Ta licemjernost jednako je opasna kao i Silajdžićeva nemoralnost i političko sljepilo.

Ko ovdje priča o pomirenju? Ako za to, kao i za rat, treba dvoje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Odmor naš nasušni
Odmor naš nasušni
Nove oluje
Nove oluje
Vozači, oprez!
Vozači, oprez!
Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana