Zločin Haškog tribunala

Goran Maunaga

Oslobađajuća presuda za hrvatske generale Antu Gotovinu i Mladena Markača koju je u petak donio Haški tribunal, izglasana je po političkom naređenju i iz više razloga, koji nemaju veze s pravom i pravdom.

Može li se u jednoj takvoj sudskoj odluci, donesenoj uz zanemarivanje svih dokaza, dokumenata, svjedoka, tražiti išta pozitivno? Može i treba. 

Bilo je neophodno da Haški tribunal poentira jednom tako šokantnom presudom da bi, konačno i definitivno, cjelokupna javnost našeg regiona, od nas običnih smrtnika do najviših zvaničnika, zaista shvatila kakva je to institucija, zbog čega je formirana, kako i zašto funkcioniše.

Poslije te presude na Balkanu više ništa neće biti isto. Dojučerašnje demokrate, legalisti od kojih se nikad nije mogla čuti kritika rada haške kvazisudske mašinerije, odjednom potpuno shvataju i opravdavaju Vojislava Šešelja i sve ono što je on tamo rekao i napisao o tom sudu, o njegovim tužiocima i sudijama.

Haški tribunal tom odlukom radikalizovaće odnose u regionu više nego, čak, i onaj koga su eksponenti tog suda označavali kao "balkanskog kasapina".

Svjedoci smo kako, poslije haške oslobađajuće odluke za hrvatske generale, preko noći dosadašnji kritičari i Miloševića, i Karadžića, i Mladića postaju njihove pristalice. Jednostavno, oni se sada pitaju koji su, zaista, razlozi za to da hrvatska Vlada slavi svoje generale i šalje avione po njih, a da se srpska svojih odriče i avionima ih isporučuje. Logika im je razumna i jednostavna: poslije te i takve presude za koju svaki laik zna da je politička, oni automatski više ne mogu da vjeruju u objektivnost takvog suda. Sada ne žele da priznaju nijednu njegovu prethodnu odluku.    

Poslije te presude koju je, u stvari, donijela politička organizacija, a ne sud, a znajući da je, recimo, i bivši visoki predstavnik međunarodne zajednice Karl Bilt izjavio da je "vojna akcija 'Oluja' najefikasnije etničko čišćenje kojem smo prisustvovali na Balkanu", i najnevjernije Tome shvatile su da haška poslovica da "niko nije kriv dok se ne dokaže da je Srbin", nije vic.

Zato nikog ne bi iznenadilo ni to da je najnovija vijest "Njuz" portala da "Ivo Sanader na sve načine pokušava da se dokopa suđenja u Haškom tribunalu" čista istina, a ne izmišljotina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana