Životne odluke

Vedrana Kulaga Simić

Izreka, koja kaže da je svako krojač svoje sudbine, vijekovima je među nama, a u današnje vrijeme, u kojem smo na meti svega, rijetki su oni koji mogu da bezrezervno prihvate te stare riječi. Razloga za to je mnogo, a jedan od njih je da dobar dio konaca naše sudbine u svojih rukama drže oni kojima je na izborima pošlo za rukom da dobiju većinu glasova i prigrabe vlast.

BiH, upravo na toj političkoj i sada posebno aktuelnoj situaciji, niko ne može da pozavidi. Ruku na srce, prava rijetkost su bili dani u kojima se na toj pozornici nisu “hvatali” za vratove, tjerali svoje interese i inate, ali i gurali pod tepih, dok ne dođu neki bolji dani, stvari od pravog vitalnog interesa za narod pod ovim dijelom neba.

Politička borba za prava i interese je normalna pojava na gotovo svakom pedlju zemlje. Ona je stalno prisutna, ali oni koji vode državu, republiku, entitet, distrikt ne smiju dozvoliti da sva druga pitanja ostanu u nekom ćorsokaku dok oni ne urade šta su naumili na tom polju.

Balans mora postojati. Borba za ekonomiju i razvoj mora uvijek biti na i u samom vrhu, jer dok je naroda i dobrobiti biće i države, a time će biti i fotelja za one koji pobijede u trci za njih.

Politička atmosfera u BiH je došlo do usijanja. Republika Srpska je ušla u proces vraćanja nadležnosti koje su, u proteklim godinama, prenesena na zajednički nivo, bilo nametanjem ili sporazumom. I dok su republički zvaničnici istrajni u tvrdnjama da za sve ovo što rade imaju uporište u samom Ustavu, kao najvišem aktu jedne zemlje, Bošnjaci tvrde suprotno. Da zapravo krše taj isti Ustav i da je BiH takva kakva je i da nema šanse da se Srpskoj, na legalan način, vrati ono što je imala nakon Dejtona. I radije bi o svemu pričali sa svima, sem sa onima sa kojima moraju. A to su svakako politički predstavnici srpskog i hrvatskog naroda, odnosno zvaničnici dva od tri konstitutivna naroda u BiH.

Teško je povjerovati da će svanuti dan kada će sve strane u ovoj i ovakvoj zemlji da budu u potpunosti zadovoljne pravima koje imaju, ali ako moramo već da živimo pod istim krovom, moramo poštovati propise, razgovarati međusobno i graditi budućnost na dobrim osnovama. Ali...

Unutrašnja politička borba sigurno će još trajati. Tome će neminovno da doprinese činjenica da bi naredne jeseni trebalo da budu održani izbori i da će svako, ako ne već sada, onda već od Nove godine krenuti da gradi svoj put ka pobjedama.

U tim platformama moraju da imaju u obziru običnog čovjeka, birača te oni koji još nemaju uslove za pojavljivanje na biralištima. Čovjek mora biti u centru pažnje zvaničnika iz sva tri nacionalna korpusa, jer im čovjek daje pozicije. Običan narod, za svu patnju i muku koja mu prešla preko leđa te i onu koju još nosi na sebi, zaslužuje bolje. Da se ne kaje sutra što je danas odlučio da ostane ovdje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana