Životarenje i preživljavanje

Vedrana Kulaga
Životarenje i preživljavanje

Hiljade maraka koje se svakog mjeseca "talože" na računima poslanika u Parlamentu BiH u odnosu na nekoliko stotina maraka koje primaju "obični" građani, samo po sebi postavlja pitanje, da li tu nešto nije u redu?

Preživljavanje i spajanje kraja s krajem, za većinu stanovnika osnovna je preokupacija.

Teško je povjerovati da se sa ovakvim problemima bore poslanici i delegati u Parlamentu BiH, oni koji su izabrani glasovima onih koji sanjaju bolje sutra dok danas preživljavaju.

Ironično, ali istinito.

Parlamentarci, prema analizama, prosječno mjesečno primaju oko 5.000 maraka, dok je prosječna plata u BiH nešto više od 800 KM. Daleko da oni ne treba da primaju plate, ali malo skromnosti dobro bi došlo.

Brojni apeli da se smanje parlamentarna primanja nisu naišli na razumijevanje. Nije bilo sluha za enormne razlike između njihovih i primanja onih zahvaljujući kojima i jesu tu gdje su.

Na ime naknada za odvojeni život od porodice za poslanike i delegate u Parlamentarnoj skupštini BiH za šest mjeseci utrošeno je više od 50.000 maraka. Ukupno je evidentirano da postoji 21 korisnik ove naknade, koji, eto da dodamo, primaju i onu "malu" poslaničku platu.

Mjesečna naknada za odvojeni život iznosi 400 maraka, koliko i ukupna mjesečna primanja velikog broja radnika u BiH i to bez dodatnih primanja od nekoliko hiljada maraka.

Takođe, da se nađe za ne daj Bože, parlamentarcima koji su udaljeni najmanje 50 kilometara, pripada i pravo na nadoknadu troškova prevoza do mjesta prebivališta njegove porodice i to četiri puta mjesečno.

Za njihova primanja ove godine, dok traje formiranje vlasti koje je onemogućilo teži i naporniji rad, utrošeno je ukupno 2,03 miliona maraka.

Da je, u stvari, privilegija, a ne samo obični posao, raditi u državnoj instituciji, odlučivati o životnim i političkim pitanjima, imati dobra primanja, a istovremeno povremeno doći za govornicu ili možda nikada, jasno je svima.

Nesrazmjer poslaničkih i "običnih" plata ukazuje na ozbiljne probleme. Jedni životare, drugi preživljavaju. Ipak, sreća je u nesreći, što i to nisu sami sebi isposlovali, što se plate parlamentaraca ne obračunavaju u evrima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Vozači, oprez!
Vozači, oprez!
Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana