Život sa oprezom

Vedrana Kulaga Simić

Republika Srpska je krenula putem evropskih i zemalja u regionu kada je riječ o ublažavanju mjera koje su usvojene da bi se što bolje odbranila od virusa korona koji je, na nekoliko sedmica, u svojevrstan karantin stavio i daleko moćnije i razvijenije zemlje.

 

Nakon iscrpnih bitaka, jer borba protiv “kovida 19” još nije završena, struka je procijenila da je vrijeme da se određene stvari preformulišu i tako omogući da život polako ponovo krene naprijed te skinu katanci sa mnogih radnji koje su svoja vrata zatvorile još sredinom marta.

Iako se život vraća i u Srpsku, on neće, barem još neko vrijeme, biti kao onaj koji je važio za normalan prije dolaska virusa u one naše krajeve. To mora da bude jasno svima, a od nas i od našeg ponašanja uveliko zavisi da li ćemo i koliko još morati da igramo po drugačijim notama.

I dok još svakodnevno upisujemo novozaražene, a nažalost, brojimo i sve više žrtava moramo da se privikavamo i poštujemo mjere, ma kakve one da su, kako ti spiskovi ne bi bili još duži. 

Imajući u vidu proteklo vrijeme, koje je obilježila borba protiv širenja zaraze, dobra doza opreza i discipline je stvorena kod mnogih. Od početka je bilo, generalno gledajući, mali procenat onih koji su ignorisali mjere o zabrani kretanja u određeno doba, rješenja o izolaciji i obavezu nošenja zaštitnih maski i rukavica.

Maske će nam, sigurno, dugo još biti neizbježan dio “stajlinga” i sa tim se moramo pomiriti. Ali lakše je nositi masku nego brojati novozaražene i strahovati da bi na taj spisak mogao doći i neko od naših najmilijih ili bilo ko koga poznajemo jer epilog uvijek može biti onaj najgori.

Nova etapa u vrijeme pandemije počinje u ponedjeljak. Kafići nakon gotovo dva mjeseca otvaraju svoja vrata, odnosno samo bašte za goste, uz uputstva kojih moraju strogo da se pridržavaju. Radnje će otključati i frizeri kao i mnogi preduzetnici koji su bili primorani da stave privremeni ključ u bravu kako bi doprinijeli borbi protiv nepoznatog neprijatelja.

U ovoj novoj etapi odgovornost je još veća jer će kontakata biti još više, a od nas zavisi da li ćemo biti naivni i vjerovati da nas se mjere ne tiču  ili ćemo pomoći privredi i mnogim privrednicima da stanu na noge te da zajednički izađemo iz ovoga što prije i sa što manje posljedica. Jer ih već ima previše - od ljudskih života koji nemaju cijenu, do ekonomskih minusa “teških” na stotine miliona maraka.

Bitno je da se život vraća, ali isto tako i svijest da sve što smo uradili može veoma lako da se sruši kao kula od karata te da se već sutra hvatamo za glavu i razmišljamo kuda i kako sada.

To nam ne treba ni u snovima, a u kamoli u ovoj teškoj pandemijskoj javi u kojoj nam oprez, disciplina i odgovornost kroje svaki naredni dan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana