Život o koncu

Milijana Latinović

Idući trbuhom za kruhom, sve je više stanovnika Republike Srpske koji su, da bi prehranili porodicu, spremni da rade i najopasnije poslove.

Postoje zanimanja poput deminera, rudara, građevinskih ili šumskih radnika, koja su onima koji se njima bave stalna prijetnja po život, a opet oni ih obavljaju kao da su najobičniji kancelarijski poslovi i ne mare za opasnost. Hrabro koračaju naprijed, hvatajući se u koštac sa svim nedaćama koje vrebaju na radnom mjestu i svi imaju isti cilj, da zarade dovoljno za život i prehrane porodicu.

I kao da nije dovoljno to što koračajući po minskom polju, ili stotinama metara pod zemljom kopajući rudu, vlastite živote nose u torbi, ovi radnici rade za najmanje dnevnice. Njihovi poslovi ubrajaju se u najmanje plaćene, a crna statistika pokazuje da je među poginulima i povrijeđenima na radnom mjestu najviše upravo radnika koji se bave ovim poslovima.

Pa zar život jednog deminera ne vrijedi više od 50 maraka dnevno? Zar životi onih što sjede u udobnim foteljama vrijede više, pa su im i džepovi puniji?  Zar onaj ko svako jutro odlazi na posao uz molitvu da se uveče živ i zdrav vrati svojoj porodici ne zaslužuje bolje uslove rada, bolju zaštitu i veću dnevnicu?

U nadležnim institucijama imaju diplomatske odgovore na sva ova pitanja, tvrde da redovno vrše inspekcijski nadzor u oblasti zaštite na radu kako bi rizik od povreda bio sveden na minimum.

Boreći se za svoj hljeb sa sedam kora svi oni od jutra do mraka gledaju smrti u oči i nemaju namjeru da odustanu od svog posla. Svjesni činjenice da im je to jedini izvor prihoda, ne obaziru se mnogo na teške uslove u kojima rade.

A na njihove probleme sve manje se obazire i društvo u kojem živimo. Važno nam je smo da smo mi na sigurnom, da nam je toplo i da ne moramo na dvadeset stepeni ispod nule da tražimo tamo neku rudu.

I dok rudari ostavljaju živote pod zemljom, a minska polja od deminera prave invalide, vijest o njihovom stradanju mnogo češće odjekuje u javnosti nego ona da je neko od njih nekada dobio nagradu, priznanje ili orden, ako ni za šta drugo, onda bar za hrabrost.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
Moć kao droga
Moć kao droga
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana